< Terug naar overzicht

Slechts 1 op de 2 nieuwe aanwervingen is voltijds contract

Amper 49 procent van de mensen die aan een nieuwe job beginnen, komt terecht in een voltijdse functie. Dat is nog steeds 6 procent minder dan voor de economische crisis. Vrouwen werken dubbel zo vaak met een deeltijds of flexibel contract dan mannen. Wordt viervijfde werken dan echt het nieuwe normaal?

Onze economie heeft zich nog steeds niet helemaal hersteld na het uitbreken van de economische crisis in 2008. Dat laat zich voelen in de aanwervingspolitiek van de Belgische bedrijven: slechts de helft van de nieuwe werknemers krijgen een voltijds contract aangeboden. Dat besluiten professor Ludo Struyven en onderzoeker Tim Goesaert van het Leuvense Instituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA). Zij namen de circa 600.000 aanwervingen op de Belgische arbeidsmarkt in 2015 onder de loep.

“Werkgevers bieden steeds vaker korte en onregelmatige contracten aan, voor de zogenaamde flexwerkers. Een vijfde van de aanwervingen gebeurt met een dergelijk contract,” zegt professor Struyven. “Terughoudend aanwerven is kenmerkend voor een periode van economisch herstel na een diepe crisis, maar toch is hier meer aan de hand. Deze cijfers geven een structurele trend weer van een veranderende economie die meer nood heeft aan diverse tewerkstellingsvormen.” Een derde van de aanwervingen gebeurt in deeltijdse contracten, de helft van de nieuwe werknemers kan voltijds aan de slag.

In de meer ‘mannelijke’ sectoren (zoals de bouw, de industrie of de informatie- en communicatiesector) zien we tot 90 procent voltijdse contracten (tegenover een gemiddelde van 49 procent). Vrouwen werken dan weer vaker met een deeltijds contract (47 procent tegenover een gemiddelde van 30 procent deeltijdse contracten). Dit komt voornamelijk door de organisatie van het werk: in de bouw of industrie is er vaker ploegenwerk met een vaste bezetting, terwijl het onderwijs of de zorgsector makkelijker ruimte biedt voor deeltijds werk.”

Deeltijds betekent halftijds

“Een andere opvallende vaststelling in deze studie is dat in ons land het aantal kleine deeltijdscontracten (1/3 van een normale werkweek) niet toeneemt,” zegt Tim Goesaert. “Dit in tegenstelling tot elders in Europa. In landen als Duitsland, Denemarken of Oostenrijk zien we wel een grote stijging van de kleine deeltijdse contracten in de vorm van bijvoorbeeld mini-jobs.”  

Daarnaast zien de onderzoekers ook geen verschuiving van de halftijdse contracten naar 4/5 contracten. Professor Struyven: “Mensen gaan steeds vaker 4/5 werken via een verlofstelsel zoals tijdskrediet of ouderschapsverlof. Bij aanwervingen zien we geen verschuiving naar 4/5 contracten ten koste van halftijdse contracten.”

Bron: HIVA-KU Leuven (nieuws.kuleuven.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen