< Terug naar overzicht

Slechte psychische werkomstandigheden zijn zesde grootste doodsoorzaak

Gelukkig besteden de meeste werkgevers en werknemers veel zorg aan de fysieke veiligheid op het werk. Aan de psychische omstandigheden wordt echter heel wat minder aandacht geschonken. Nochtans is ook de psychische werkomgeving een belangrijke ziektemaker en doodsoorzaak.

Niemand minder dan Jeffrey Pfeffer, professor Organisatiepsychologie aan de Graduate School of Business van Stanford University en één van de topmanagementgoeroes op HR-gebied, luidt de noodklok over stress en andere barre psychische werkomstandigheden. Op 24 september 2013 gaf professor Pfeffer een memorabele, exclusieve masterclass voor HR Square in Brussel over de ‘return on investing in people’. Nu heeft hij samen met zijn collega’s Joel Goh (Harvard Business School) en Stefanos Zenios (Stanford University) een nauwgezette meta-analyse gemaakt van meer dan 200 onderzoeken om de impact te peilen van tien werkplaatsomstandigheden op de gezondheid van de werknemers. In het businessblad Fortune heeft hij zelf de eerste resultaten bekendgemaakt – en die zijn uiterst verontrustend.

Lange werkuren verhogen vroege sterftekans met 20%

Bij de tien onderzochte werkomstandigheden gaat het om zaken zoals stress, werk-privé-evenwicht, overuren, ploegenstelsels, een povere vorm van organisatie-fairplay, het ontbreken van enige controle op het werk, werkdruk en hoge jobvereisten.

Stress blijkt de grote boosdoener. Stress heeft een rechtstreeks effect op de gezondheid én op het (ongezonde) gedrag van mensen (zoals roken, ongezond eten, alcohol- en drugsgebruik). Meer ingezoomed op de juiste oorzaken, komt deze top 3 naar voren:

  • Jobonzekerheid verhoogt de kans op ziektemeldingen met ongeveer 50%.
  • Hoge jobvereisten verhogen de kans op ziekteverschijnselen die vastgesteld worden door artsen met ongeveer 35%.
  • Lange werkuren verhogen de kans op een vroegtijdige dood met 20%.

Grotere doodsoorzaak dan zelfmoord, diabetes en Alzheimer

Deze gegevens gebruikten Pfeffer en co voor een analyse van de mortaliteit. Dat leverde ongeveer 120.000 dodelijke slachtoffers op per jaar in de VS. Een verschrikkelijke dodentol die gerust vermeden had kunnen worden, zo blijkt.

Dat betekent dat slechte psychische arbeidsomstandigheden de zesde grootste doodszaak zijn in de VS, juist na ongevallen en beroertes, maar groter dan de doden als gevolg van nierziekten, zelfmoord, diabetes en Alzheimer.

Jeffrey Pfeffer dringt dan ook aan op veel meer aandacht voor stress, welzijn en werkdruk. Hij roept zowel de overheid, de werkgevers als werknemers op om hiervoor evenveel aandacht te hebben als voor arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Bron: Fortune (fortune.com), Jeffrey Pfeffer (jeffreypfeffer.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen