< Terug naar overzicht

Slaapgebrek schadelijk voor sociale vaardigheden

Mensen die slecht slapen, kunnen eenzamer en minder sociaal zijn. Een gebrek aan slaap schaadt immers het vermogen om gezichtsuitdrukkingen goed te beoordelen, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of Neuroscience.

In de studie werden de prestaties met betrekking tot de herkenning van gelaatsuitdrukkingen van goed uitgeruste mensen vergeleken met mensen die 24 uur lang wakker waren geweest.

De niet-slapers slaagden niet voor de Rorschach-test, een test voor de psychologische beoordeling en diagnose. “Bij mensen die onvoldoende hebben geslapen, ontbreekt 'de roze bril' waarmee we de wereld bekijken, waardoor zij de kans op gevaar overschatten. Dat verklaart mogelijk waarom mensen die slecht slapen minder sociaal en eenzamer zijn”, aldus de onderzoekers.

Ook hersenscans toonden aan dat de hersendelen die betrokken zijn bij het voelen van emoties, geen onderscheid konden maken tussen vriendelijke en dreigende gezichtsuitdrukkingen. Zelfs het hartritme van mensen met een slaapgebrek reageerde niet normaal op vriendelijke of dreigende gezichten.

Mensen met slaapgebrek beoordelen neutrale en zelfs vriendelijke gelaatsuitdrukkingen als dreigend. “Het herkennen van de emotionele expressies van iemand is zeer belangrijk. Het bepaalt de beslissing of je de interactie met iemand aangaat en andersom, of deze met jou in gesprek gaat. Deze bevindingen zijn bijzonder zorgwekkend, gezien het feit dat twee derde van de mensen in ontwikkelde landen te weinig slapen”, zeggen de onderzoekers.

Hoe beter mensen geslapen hadden, hoe beter zij waren in het beoordelen van gezichtsuitdrukkingen. Voldoende slaap is dus essentieel om maatschappelijk goed te kunnen functioneren.

Bron: P&O Actueel, Journal of Neuroscience

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen