< Terug naar overzicht

Siska D’hoore (Nationale Bank van België): “Transparant proces begint bij de medewerker”

De Nationale Bank van België (NBB) ging in 2018 van start met een talentmanagementproces. De eerste concrete stappen zijn vorig jaar gezet. Het doel is op zoek gaan naar de toekomstige senior managers en meer vrouwen op dat niveau te krijgen. Head of HR Management Siska D’hoore verschaft tekst en uitleg.

“Het talentmanagementproces is transparant en begint bij de medewerker die tijdens een functioneringsgesprek zijn of haar ambitie uit. Daarmee gaan de manager en de HR Business Partner aan de slag. Ofwel erkennen en herkennen we de medewerker in zijn of haar ambitie en dan bekijken we de volgende stappen inzake ontwikkeling. Ofwel zien we het niet, minder of misschien op een langere termijn: dan ontvangt de medewerker heel open en transparant de feedback en onderzoeken we hoe we alsnog kunnen helpen in de loopbaanontwikkeling. Misschien ziet de medewerker het sneller dan wij, dan moeten we wat tussenstappen inbouwen. Die dialoog wordt op dat moment ook aangegaan”, schetst Siska D’hoore.

Geen garantie

De transparantie is relatief nieuw. In een eerdere test van het proces waren het de managers die samen met de HR Business Partner het potentieel van de medewerkers bespraken. Het gevolg was een goed draaiende geruchtenmolen, maar bijvoorbeeld ook situaties waarin mensen als talent bestempeld waren, zonder dat ze de ambitie of de zin hadden om meteen grote stappen te zetten in hun loopbaan.
Transparantie brengt ook uitdagingen met zich mee, in de vorm van ambitieuze medewerkers die teleurgesteld worden door de organisatie. Siska D'hoore: “Het talentmanagementproces heeft wel tot doel een betere voorbereiding op een volgende stap mogelijk te maken, maar het biedt geen garantie. Onze processen voor interne mobiliteit en promotie zijn beschreven in cao's en daarin staat duidelijk dat iedereen zich kandidaat mag stellen, 'talent' of niet. Het zou wat anders zijn mochten senior managementfuncties alleen toegankelijk zijn voor personen die als talent geïdentificeerd zijn, of als bepaalde opleidingen voorbehouden zouden zijn voor die groep.”

Meer dan opleidingen

Voor talenten zijn er opleidingen en begeleidings- en ondersteuningsacties. Net zo goed krijgen deze medewerkers specifieke opdrachten die hen dwingen buiten hun comfortzone te treden of krijgen ze de vraag om coach of mentor te zijn voor een nieuwe collega en zo voeling te krijgen met people management.

Vandaag is het nog te vroeg om de impact te kennen van het talentmanagementprogramma, dat in zijn huidige vorm pas vorig jaar in werking trad. Toch kan Siska D'hoore al een belangrijke 'lesson learned' meegeven: “Ik denk dat ik bij de implementatie hiervan nog meer zou werken op de communicatie naar de managers, hen uitleggen waarom we dat doen en meer rekening houden met hun verzuchtingen.”

Lees het volledige verhaal in HR Square Digitaal, online of op onze app.
Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.
Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen