< Terug naar overzicht

Sinds corona werven werkgevers bijna 14 dagen sneller (en doen ze het meer zelf)

Sinds corona vindt rekrutering steeds meer online en via video plaats. Dit heeft tot gevolg dat vacatures bij werkgevers gemiddeld 15 dagen korter online open staan. De gemiddelde tijd dat vacatures bij directe werkgevers online stonden is gedaald van 60 dagen in de periode van voor en aan het begin van corona tot nu naar gemiddeld 47 dagen. Voorts nemen werkgevers hun rekrutering meer in eigen handen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse expert in arbeidsmarktdata Intelligence Group.

“Het voordeel van het video-solliciteren is dat zowel de wervende organisatie als de kandidaat sneller een gesprek kunnen inpassen in hun (digitale) agenda dan in persoon, onder andere doordat er geen reistijd is”, zegt een woordvoerder van Jobdigger (arbeidsmarktdata-analyse).
Een soortgelijk effect is te zien bij uitzend- en werving & selectiebureaus waarbij voor corona vacatures gemiddeld 34 dagen online stonden en nu 29 dagen. Dit effect lijkt primair veroorzaakt te zijn door de invoering van online video-interviews, die eenvoudiger en sneller te plannen zijn met als gevolg dat het totale aanname- en recruitmentproces wordt versneld.

Bij alle beroepsgroepen is de doorlooptijd van vacatures sterk gedaald met uitzondering van de beroepsgroep ‘ambachtslieden’. Ten opzichte van Q1-2018 is de daling het grootst bij de beroepsgroep ‘dienstverlenend personeel en verkopers’ met -51 procent, gevolgd door ‘bedieningspersoneel van machines en installaties, assembleurs’ (-44 procent) en ‘elementaire beroepen’ (-36 procent).

Maar er is nog een ander interessant inzicht. Zo was in 2018 bijna twee derde van de unieke vacatures in Nederland afkomstig van bureaus (63 procent). Dat percentage is in Q1-2021 gedaald naar 54. In vergelijking met een jaar geleden (Q1-2020) zijn er vandaag meer bureaus actief op de markt (+1,2 procent), maar dat is een bescheiden stijging in verhouding tot ruim 10 procent meer werkgevers die zelf actief werven in vergelijking met Q1-2020. Voorts valt op dat ten opzichte van 2018 ruim 10 procent minder bureaus actief zijn, mede veroorzaakt door consolidatie in de sector.

Bron: hrpraktijk.nl

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen