< Terug naar overzicht

Siemens omringt zich met start-ups om te innoveren in HR

De Duitse groep Siemens werkt al meer dan 15 jaar samen met start-ups. Nieuw is dat de HR-afdeling voortaan dezelfde aanpak hanteert met HR-start-ups om het voortouw te nemen op het vlak van digitale transformatie. Daarbij gaat het niet gewoon om het ‘opslorpen’ van innovaties: het vernieuwende aan de aanpak is dat de mastodont en de kleine bedrijfjes op gelijke voet staan om samen vooruit te gaan.

Siemens is een grote vis in de oceaan van bedrijven: de van oorsprong Duitse groep heeft maar liefst 377.000 mensen in dienst in alle uithoeken van de wereld. “De voorbije jaren zijn we gaan inzien dat het niet meer volstond om een grote groep te zijn: we aten wel kleinere vissen op, maar het risico werd steeds groter dat er aan onze business geknabbeld werd door scholen kleinere, maar veel flexibelere en meer innoverende vissen”, zegt Jochen Wallisch, Executive Vice-President HR, Head of Industrial Relations & Employment Conditions bij Siemens.
Innovatie stimuleren en versnellen is daarom een prioriteit geworden, meer nog dan vroeger. Nochtans is dat niet eenvoudig in een grote, complexe organisatie met talloze processen, verschillende hiërarchische niveaus en na te leven regelgeving. “Innoveren vergt enorm veel inspanningen en het resultaat van de geïnvesteerde tijd en energie laat vaak te wensen over”, merkt hij op. “En om eerlijk te zijn, los je niet alles op door te werken aan meer wendbaarheid. Dus is de conclusie: als je niet voldoende in staat bent om intern te innoveren, moet je nagaan welke innovaties er op de markt bestaan en die binnenhalen in je bedrijf.”

Daarom werkt Siemens als sinds eind jaren 1990 samen met start-ups. De groep staat in contact met meer dan duizend van die bedrijfjes en lanceert elk jaar een twintigtal samenwerkingsverbanden. Om een versnelling hoger te schakelen, heeft Siemens in 2016 een afzonderlijke entiteit opgericht, gewijd aan start-ups, onder de vlag Next47.
“We zijn er echter van overtuigd dat deze innovatieslag ook gemaakt moet worden binnen HR in deze tijden van digitale transformatie”, vervolgt Wallisch. “De bal ging twee jaar geleden aan het rollen tijdens een vergadering van het Leadership Team over dit onderwerp. Een collega toonde een lijst van meer dan 150 start-ups actief in de HR-sector en vroeg ons: met hoeveel van die bedrijfjes werken wij samen? Het antwoord was: geen enkel! Het merendeel ervan kenden we zelfs helemaal niet.”
Dat was de aanleiding voor de lancering van ons #HRstartupEcosystem, als stakeholder bij het project ‘Future of Work’. De bedoeling is niet om louter ideeën of diensten uitgewerkt door in HR gespecialiseerde start-ups te gaan opkopen, maar om een samenwerking aan te gaan – vandaar dat we spreken van een ecosysteem.

Hoe zorgt samenwerken met start-ups dan juist voor meer innovatie? Lees het in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Stephanie Beernaert, stephanie.beernaert@hrsquare.be, 0471 69 15 90.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen