< Terug naar overzicht

Siegfried Debruyne en Sofie Jacobs (Stad Gent): De werkvloer als afspiegeling van de samenleving

De stadsdiensten moeten even divers zijn als de stad Gent zelf. De voorbije jaren kregen jaarlijks acht hoogopgeleide personen van buitenlandse herkomst de kans hun competenties te ontwikkelen via een stage. Dit aantal wordt opgetrokken tot dertig. Diversiteit is de speerpunt van het beleid in het algemeen en van het personeelsbeleid in het bijzonder van de Stad Gent.

“De werkvloer moet een afspiegeling zijn van de diverse samenleving van de stad”, zegt Siegfried Debruyne, Directeur HR Partners & Projecten bij de Stad Gent. “Tegen eind 2024 streven we ernaar dat 30 procent van de nieuwe medewerkers van de Stad Gent en het OCMW van buitenlandse herkomst is. Momenteel is dat 17,7 procent. We moeten dus inspanningen blijven leveren. Vooral de instroom van medewerkers van buitenlandse herkomst in leidinggevende profielen en in functies vanaf bachelor en masterniveau (A- & B-profielen) blijven een aandachtspunt. Op de lagere niveaus is de instroom van deze doelgroep goed.”

Al betekent diversiteit binnen de stad meer dan alleen maar het aanwerven van mensen met een migratieachtergrond. “Diversiteit betekent ook een evenredige arbeidsparticipatie van personen met een arbeidsbeperking. Minstens 2 procent van alle medewerkers moet uit personen met een beperking bestaan. Voor de andere kansengroepen zijn er geen streefcijfers. Het evenwicht tussen mannen en vrouwen, kort- en langgeschoolde jongere en oudere medewerkers is goed. Toch blijven acties nodig om de verschillende groepen te blijven aantrekken en behouden”, vult arbeidspsycholoog en adjunct van de directie Sofie Jacobs aan.

Stage als springplank

De voorbije drie jaar konden jaarlijks tien hooggeschoolde personen, waarvan acht met een buitenlandse herkomst en twee met een beperking, ervaring opdoen via een betaalde ‘beroepsinlevingsstage’ in functieniveau A of B. “Deze stages staan open voor mensen met een bachelor- of masterdiploma. Zij krijgen zo de kans hun vaardigheden en competenties verder te ontwikkelen. Zo’n stage duurt zes maanden en is er vooral op gericht kennis te maken met de organisatie. Toch besteden we tijdens de maandelijkse intervisiemomenten ook aandacht aan leren solliciteren”, vertelt Sofie Jacobs. “Het is niet zozeer de bedoeling dat ze na hun stage automatisch doorstromen naar een functie binnen de organisatie. Al mogen ze natuurlijk altijd solliciteren. Het is vooral de bedoeling dat zij vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen en zo in een betere startpositie op de arbeidsmarkt staan”, zegt Siegfried Debruyne.

Lees het volledige verhaal in HR Square Digitaal, online of op onze app.
Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de app en de website met het archief en geniet u van stevige prijsreducties op de HR Square Seminaries, de HR Square Masterclass, de HR Square Conference en andere evenementen.
Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen