< Terug naar overzicht

Seksistische mannen verdienen meer

Mannen die denken dat het huishouden een vrouwentaak is, verdienen meer dan mannen die minder seksistisch denken. Althans in de VS. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de University of Florida, gepubliceerd in de Journal of Applied Psychology.

Voor het onderzoek werden 12.686 mannen en vrouwen ondervraagd op drie momenten tussen 1979 en 2005. Mannen met traditionele opvattingen hadden een significant hoger salaris dan mannen met modernere denkbeelden: per jaar verdienen zij gemiddeld 8500 dollar meer. Bij de vrouwen was het andersom, hoewel het verschil kleiner was, gemiddeld verdienen vrouwen met moderne denkbeelden 1500 dollar meer dan de traditioneler denkende vrouwen.
Verder denken mannen vaker dan vrouwen dat een vrouw thuis hoort te zijn en dat werkende vrouwen de kans op jeugdcriminaliteit vergroten.
Psychologen dragen diverse verklaringen aan voor het gevonden verschil in beloning. Zo vermoedt de psychologe Magdalena Zawisza van de Winchester University dat traditioneel denkende mannen meer geïnteresseerd zijn in macht, en daarom streven naar meer salaris én een voorkeur hebben voor gedweeë vrouwen. Een andere theorie is dat werkgevers de broodwinners van gezinnen meer promotiekansen geven omdat zij ‘begrijpen’ dat die meer geld nodig hebben dan tweeverdieners.

Bron: Gids voor Personeelsmanagement

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen