< Terug naar overzicht

Screening via sociale media doet topkandidaten afhaken

Bedrijven die de sociale mediapagina's van kandidaten bestuderen, lopen het risico daardoor de meest gewenste sollicitanten van zich te vervreemden. Dat blijkt uit onderzoek van de North Carolina State University.

“Het werving- en selectieproces geeft de eerste indicatie van hoe je als werknemer zult worden behandeld. Als een topkandidaat het gevoel heeft dat zijn privacy is geschonden, dan zet dat het bedrijf onmiddellijk op een achterstand”, zegt Will Stoughton, de hoofdauteur van het onderzoeksrapport.  

In twee studies bleek dat maar liefst twee derde van de deelnemers negatiever dachten over een organisatie die toegaf de sociale media-accounts te hebben bekeken om een oordeel te vellen over de professionaliteit van de kandidaat. Ook wanneer de proefpersonen te horen kregen dat ze op basis van de uitkomst hiervan de baan kregen, was 60 procent van hen niet gediend van gesnuffel op de eigen sociale media.  

“Dit onderzoek laat zien dat werkgevers goed moeten nadenken over het voordeel dat ze denken te behalen door naar de sociale media te kijken, en dit af te wegen tegen de kans dat ze goede kandidaten van zich vervreemden”, besluit Lori Foster Thompson, hoogleraar Psychologie aan de North Carolina State University.  

Bron: Newswise (newswise.com)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen