< Terug naar overzicht

Schroom om hiv-diagnose te vertellen op het werk

Slechts de helft van de personen met hiv maakt zijn status bekend op het werk, dit uit vrees voor professionele en/of sociale gevolgen. Degene die het wel durven vertellen, ervaren geen negatieve gevolgen.

De Universiteit Gent en Sensoa peilden naar aanleiding van Wereldaidsdag op 1 december bij personen met hiv naar hun ervaringen, medicatiegebruik op het werk, het al dan niet bekendmaken van de hiv-status op de werkvloer en naar de eventuele gevolgen daarvan.

Slechts de helft van de bevraagden maakt zijn hiv-status bekend. Personen met hiv gaven aan vooral angst te hebben voor professionele- en/of sociale gevolgen, zoals ontslag, verlies van klanten, pesterijen of discriminatie. Anderen zien er geen meerwaarde in want ”Je bent nog steeds dezelfde als voor je diagnose” of ”Men heeft er niets mee te maken”.

Personen met hiv maken hun status veelal bekend uit vrije wil, omdat men eerlijk wil zijn of omdat men met iemand kan praten op het werk als het moeilijk is. Vooral dichte collega’s, een vertrouwenspersoon of een leidinggevende worden ingelicht. Meer dan de helft van de bevraagden ervaren geen negatieve gevolgen. Meer zelfs, een kwart van de respondenten geeft aan op meer begrip te kunnen rekenen.

Verder blijkt dat personen in een bediendenstatuut vaker hun hiv-status bekendmaken dan arbeiders. Ook het innemen van de medicatie tijdens de werkuren is minder een probleem dan algemeen aangenomen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen