< Terug naar overzicht

Schotland experimenteert met vierdagenweek

De Schotse regering kondigde recent een experiment aan met arbeidstijdverkorting, waaronder ook de vierdagenweek, en trok daarvoor 10 miljoen pond uit. Zij werd geïnspireerd door soortgelijke initiatieven in IJsland en Nieuw-Zeeland. Onderzoekers lanceerden echter alarmsignalen. Wordt deze proeve ‘Scotland the Brave’ of gewoon Nessie?

De Schotse werkende bevolking zelf ziet het wel zitten, ook al heeft ze de faam minstens even werklustig en nog veel harder te zijn als de Vlaamse. Een enquête van IPPR Scotland (Institute for Public Policy Research) met 2.200 respondenten uit de werkende leeftijd wees uit dat 88 procent wel zou willen deelnemen aan het experiment. Terwijl 80 procent wel vier dagen zou willen werken zonder loonverlies. Dat zou een positief effect hebben op hun welbevinden. We kunnen het geloven.

Toch wil IPPR dat de poging uitgebreid wordt naar meer sectoren en types werknemers, met inbegrip van zij die niet in principe op kantoor werken, in ploegen werken, flexibele werknemers en deeltijdsen. Vaker zijn deze banen slechter betaald en is het moeilijker de arbeidstijdvermindering door te voeren. Voltijdse negen-tot-vijf jobs zijn niet de werksituatie waarin de meeste Schotten zich bevinden.
De vierdagenweek zou contraproductief kunnen zijn voor ploegenwerkers, voor hen die het moeilijk hebben om met een fulltime plus overwerk de eindjes aan elkaar te knopen en voor degenen die minder werk hebben dan ze zouden willen.
Bovendien rijzen vragen over benefits, vakantie en verlof, shifts. Nog gezwegen over werkplanning en communicatie, nog meer stress als hetzelfde werk in minder dagen moet gebeuren.
Er zijn goede aanwijzingen dat een vierdagenweek het welzijn van de werknemers en ook de productiviteit van bedrijven kan verhogen. Alles wel beschouwd, is een nieuw experiment dus niet slecht. Zeker als er slechts 10 miljoen pond of misschien een klein veelvoud daarvan wordt in geïnvesteerd.

Bron: IPPR Scotland.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen