< Terug naar overzicht

Schoolverlaters overschatten zichzelf

Acht op tien jonge schoolverlaters denken van zichzelf dat ze goed voorbereid zijn op hun latere loopbaan, maar professionals in het bedrijfsleven zien dat helemaal anders. Liefst 72% van hen spreekt over ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’ voorbereide jongeren. Dit blijkt uit een nationaal onderzoek van ICHEC, EHSAL en het VBO bij 1100 leerlingen uit het vijfde, zesde en zevende jaar secundair onderwijs en bij 442 HR-managers, rekruteerders en ondernemers.

Jongeren noemen ambitie, teamspirit, het toepassen van schoolse kennis en flexibiliteit als hun belangrijkste troeven, maar die troeven stemmen niet overeen met de verwachtingen van de professionals. Zij hoopten bij de jongeren naast communicatievaardigheid, flexibiliteit en teamspirit vooral doorzettingsvermogen en talenkennis terug te vinden. Daaraan ontbreekt het hen nu net, stelt de bedrijfswereld. De schoolverlaters hebben volgens 60% van de bedrijven geen realistisch beeld van hun eigen kunnen. Hun zelfkennis is een absoluut werkpunt. Daarnaast vindt ook 60% dat de ondernemingszin van jongeren al in de kleuter- of lagere school moet gestimuleerd worden.

Jongeren kiezen een baan waarmee ze voldoende verdienen en waarin ze hun passies kunnen botvieren. Werkzekerheid staat pas op de vijfde plaats in het prioriteitenlijstje. Het zelfstandig statuut kan de schoolverlaters evenzeer bekoren (29%) als het bediendestatuut (30%).

Het onderzoek van ICHEC en EHSAL kadert in het ruimere project DREAM, waarmee deze schoolgemeenschappen al sinds 1998 bij jongeren de ondernemingszin aanwakkeren en hen begeleiden in hun studie- en beroepskeuze. Op 16 maart vindt er een DREAM Day plaats, waarop 657 ‘getuigen’ - professionals uit alle beroepssectoren - hun ervaringen delen met 15.120 jongeren van 16 tot 19 jaar uit 271 scholen. Op die manier maken de schoolverlaters kennis met het ruime gamma aan mogelijke beroepen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen