< Terug naar overzicht

Schaf vaste pensioenleeftijd af

De vaste pensioenleeftijd moet wereldwijd afgeschaft worden. Er bestaat een algemene consensus om rond 65 jaar met pensioen te gaan, maar door de hogere levensverwachting is een vast pensioensysteem financieel niet houdbaar op langere termijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse University of Southampton samen met de University of East Anglia en de University of Hull. De onderzoekers analyseerden in welke mate vaste pensioensystemen op langere termijn financieel houdbaar zijn. In geen enkel land met een vast pensioensysteem is de huidige financiering budgettair houdbaar.

De onderzoekers stellen vast dat er wereldwijd een consensus is om rond zijn 65 jaar met pensioen te gaan. Ook is er een duidelijke trend dat jongeren steeds later op de arbeidsmarkt komen, waardoor het langer duurt alvorens ze bijdragen aan de sociale zekerheid. Anderzijds, door de gestegen levensverwachting van senioren ontvangen sommige gedurende 30 jaar of langer een pensioen. Deze twee evoluties zet de financiering van het systeem op losse schroeven.

De onderzoekers pleiten er dan ook voor om de vaste pensioenleeftijd af te schaffen, zoals het Verenigd Koninkrijk in 2011 deed. Werknemers moeten meer flexibiliteit en keuze krijgen in hoe en wanneer ze hun professionele carrière willen afbouwen, bijvoorbeeld door ander werk uit te voeren of minder uren te werken. Ook een grotere flexibiliteit rond pensioenplannen is nodig.

De onderzoekers erkennen wel dat een cultuuromslag nodig is om mensen langer aan het werk te houden. Zo moet de perceptie dat oudere werknemers minder productief zijn, bijgestuurd worden.

Bron: University of Southampton

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen