< Terug naar overzicht

Schaarste aan ingenieurs remt Belgische innovatie (en toch zijn er heel wat werkloze ingenieurs)

18 maart is uitgeroepen tot Dag van de Ingenieur. In de Ingenieursbarometer, die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt peilt, valt vooral de paradox op: veel bedrijven vinden geen geschikte kandidaat, terwijl er talloze ingenieurs werkloos zijn.

De Ingenieursbarometer, een initiatief van USG Engineering, is gebaseerd op een onderzoek bij meer dan 2200 professionals, toekomstige ingenieurs en bedrijven die ingenieurs tewerkstellen. In de nieuwe editie valt vooral de discrepantie op tussen schaarste en toch veel werkloze ingenieurs. De belangrijkste bevindingen:

 • 59% van de bedrijven wil in 2015 een groei van zijn ingenieurspopulatie.
 • 91% van de bedrijven verwacht blijvende/toenemende ingenieursschaarste.
 • 40% van de bedrijven kampt met een ingenieurs-pensioneringsgolf.
 • Slechts 12% van de vacatures geraakt binnen de zes maanden ingevuld, terwijl de VDAB spreekt van 2000 werkzoekende ingenieurs.
 • Amper 55% van de toekomstige ingenieurs voelt zich helemaal klaar om na de studies het professionele leven in te stappen.
 • Voor bedrijven moet de pas afgestudeerde ingenieur snel op kruissnelheid zijn.
 • Bij de huidige ingenieursstudenten zijn er amper 10% vrouwen.

VDAB-topman Fons Leroy commentarieert: “De discrepantie op de arbeidsmarkt blijft een probleem. We stellen ook vast dat de eisen van de bedrijven ten aanzien van ingenieurs steeds hoger liggen. Het gevolg is dat 55% van de toekomstige ingenieurs verklaart zich na hun afstuderen niet klaar te voelen om aan hun professionele carrière te beginnen. De kloof tussen de schoolbanken en het beroepsleven blijft groot.”

Ingenieurs onmisbaar voor innovatie

Het onderzoek focust eveneens op het belang van innovatie en de rol van de ingenieurs daarin. Dat levert de volgende resultaten op:

 • 90% van de bedrijven plant in 2015 een nieuw product, dienst of optimalisatie.
 • 73% van de ingenieurs werkt actief mee aan innovatie.
 • 56% van de ingenieursstudenten kiest voor de studie om aan vernieuwende en innovatieve projecten mee te werken.
 • Ingenieurs die niet betrokken zijn bij innovatie, overwegen vaker om een andere job te zoeken (zie volgende punt).

Niet tevreden met de huidige job

Opvallend veel ingenieurs blijken echter niet tevreden met de huidige arbeidssituatie:

 • 50% van de ingenieurs overwoog in 2014 een andere job.
 • 20% van de ingenieurs stapte effectief over.
 • De belangrijkste motivator om te veranderen, was de jobinhoud (85%), met het innovatieve aspect op kop.

Kathleen Dupont, algemeen directeur van USG Engineering Professionals, licht toe: “Ingenieurs zijn typisch mensen die altijd verbeteringen zoeken en het status-quo in vraag stellen. Juist daarom zijn ingenieurs vaak innovatief bezig. En die innovatiekracht op de juiste plek inzetten in bedrijven maakt dat onze Belgische bedrijven sterker worden en op de wereldkaart blijven staan.”

Universitaire innovaties vrijgeven aan industrie?

Research die naar innovaties leidt, wordt dikwijls in universiteiten verricht. Er werd ook gevraagd of die kennis voldoende aan bod komt in het bedrijfsleven:

 • 71% van de bedrijven en 52% van de ingenieurs vinden dat de ontwikkelingen in de universiteiten moeten worden vrijgegeven aan de industrie.
 • Volgens werkgeversfederatie Agoria heeft de Vlaamse industrie slechts in 10% van de onderzoeksprojecten van universiteiten en publiek gefinancierde kenniscentra inspraak gehad. 

Agoria-topman Wilson De Pril drukt het als volgt uit: “Er is absoluut nood aan meer economisch gericht onderzoek en een nog sterkere samenwerking tussen de industrie en de academische wereld.”

Jobmatch 

Naar aanleiding van de Dag van de Ingenieur organiseren USG Engineering en VDAB op 18 maart alvast een jobmatch voor ingenieurs en de partners van de actie, waar we verder ook nog Agoria, DEME, Electrabel, Infrabel, Lidl, Sabca en Umicore terugvinden. Afspraak in Zaal Amuz, Kammenstraat 81 in 2000 Antwerpen van 14 tot 16 uur.

Bron: USG Engineering Professionals (usgprofessionals.be), VDAB (vdab.be/agenda/jobmatch-ingenieurs-dag-van-de-ingenieur)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen