< Terug naar overzicht

RVA activeert vier keer meer werklozen dan 10 jaar geleden

In 2012 activeerde de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) 1 op de 8 werklozen. Tien jaar geleden was slechts 1 op de 23 werklozen opgenomen in een systeem van activering.

Dat blijkt uit de recentste editie van het 'Boek Sociale Zekerheid', dat het Rekenhof elk jaar overmaakt aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

In 2002 was slechts 1 op de 23 werklozen opgenomen in een systeem van activering, in 2012 was dat 1 op de 8. De uitgaven voor activering zijn meer dan verdrievoudigd: van 176,7 miljoen euro in 2002 naar 544,0 miljoen euro in 2012.

Het Rekenhof beveelt de RVA aan de verschillende programma’s te evalueren en bij toekomstige activeringsmaatregelen niet alleen de doelgroep, maar ook duidelijke doelstellingen in verband met het aantal werknemers en de uitgaven te
formuleren.

Activering betekent hier dat de uitkering van een werkloze gebruikt wordt om hem opnieuw in het arbeidscircuit te krijgen, bijvoorbeeld via een opleiding. Als de werkloze dan werk vindt, wordt zijn uitkering een soort loonsubsidie, zodat hij goedkoper wordt voor zijn werkgever.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen