< Terug naar overzicht

Ruzie tussen vakbonden over sectorakkoord voor bedienden

De socialistische vakbond ABVV en de liberale ACLVB ondertekenden het sectorakkoord voor de bedienden die vallen onder het paritair comité 218. De christelijke vakbond LBC-NVK tekent het akkoord niet.

Hugo Vander Elst, nationaal secretaris van het LBC-NVK, noemt het akkoord een ‘lege doos’. Volgens de christelijke bond betekent het huidige voorstel dat meer dan 90 procent van de werknemers maar 0,3 procent loonsverhoging krijgt op 1 januari 2012.

Volgens Vander Elst hebben de andere bonden geen officieel sectorakkoord gesloten binnen het paritair comité. Daarvoor hadden alle partijen het mee moeten ondertekenen.

BBTK betreurt dat de christelijke vakbonden het akkoord niet hebben ondertekend.

De werkgeversorganisaties Unizo en VBO betreuren eveneens dat de christelijke bonden LBC-NVK en CNE het akkoord niet ondertekend hebben voor de bedienden die vallen onder pc 218. Volgens Unizo en het VBO gaat het om een goed akkoord, waarbij de werkgevers vrij ver zijn gegaan. Ze zijn dan ook niet van plan om nieuwe onderhandelingen op te starten.

Het akkoord houdt in dat de lonen stijgen met 0,3 procent vanaf 1 januari 2012. Die stijging komt bovenop de indexeringen van 1 januari 2011 en 2012, en de baremieke verhogingen van 2011 en 2012. Ook zullen bedienden vanaf juli 2012 gratis naar het werk kunnen met de trein. Ook het systeem van ecocheques van 250 euro per jaar blijft behouden.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen