< Terug naar overzicht

Ruim zes op tien Vlaamse kmo’s voor verplichte vaccinatie personeel (maar dat mag niet)

De meerderheid van de Vlaamse kmo’s (tot 250 werknemers) is voorstander van verplichte vaccinatie op de werkvloer voor het personeel. Dat leert een enquête bij 810 bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken met betrekking tot het vierde kwartaal 2021.

  • Voor het eigen personeel is de meerderheid van de Vlaamse kmo’s (64 procent) voorstander van verplichte vaccinatie op de werkvloer. Eén op tien Vlaamse kmo’s is tegen en een kwart is neutraal.
  • In Wallonië is bijna de helft (45,9 procent) van de kmo’s voor verplichte vaccinatie van de medewerkers. Eén op vijf is tegen, één op drie neutraal.
  • In Brussel is bijna de helft (45,7 procent) van de kmo’s voor verplichte vaccinatie van de medewerkers. Eén op vijf is tegen, bijna één op drie neutraal.

Een woordvoerder van het HR-bedrijf dat de enquête stelt dat werkgevers geen info mogen opvragen over de vaccinatiestatus van hun werknemers. Van een verplichting is geen sprake.

“Werkgevers (met minimum 50 werknemers) kunnen nu wel vragen naar de globale vaccinatiegraad bij hun werknemers via hun eigen arbeidsarts (of de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk), die toegang heeft tot de vaccinatiegegevens”, aldus de woordvoerder. “Het gaat om gegevens over de collectieve vaccinatiegraad in de onderneming, nooit individueel per werknemer. Die info kan de werkgever helpen om een passend welzijnsbeleid in de onderneming uit te werken. De verschillende regio’s nemen intussen initiatieven om in te kunnen grijpen waar de vaccinatiegraad lager is. Zo kan er in Vlaanderen via de arbeidsarts een vaccinatie in een onderneming (die 100 werknemers of meer telt) aangeboden worden als de vaccinatiegraad lager is dan 70 procent. In Brussel en Wallonië worden extra mobiele vaccinatieteams ingezet.”

Bron: SD Worx.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen