< Terug naar overzicht

Ruim 3000 openstaande vacatures in autosector

Door de uitstroom van heel wat pensioengerechtigde werknemers de komende jaren en de trage instroom van nieuwe medewerkers dreigt op korte termijn een groot tekort aan goede monteurs, elektriciens, mecaniciens en koetswerkherstellers.

Volgens sectorfederatie Federauto, die zich baseert op cijfers van alle onderwijskoepels en Syntra Vlaanderen, IFAPME, EFPME en IAWM, daalde het aantal afgestudeerden in de richtingen voor de autosector met 17% tussen 2005 en 2010.

Bovendien gaan veel afgestudeerden in andere sectoren aan de slag als technici. Vijf jaar na afstuderen werkt nog amper één op de acht afgestudeerden in de autosector. Alleen de leerlingen van Syntra (en hun Franstalige en Duitstalige tegenhangers) zijn na vijf jaar nog voor meer dan 85% aan de slag in de sector en vaak zelfs bij hun eerste werkgever-opleider.

Het dalende aantal studenten staat in schril contrast met de noden van de arbeidsmarkt. Vandaag staan, alleen al in Vlaanderen, 2500 vacatures open bij garagehouders, carrosseriebedrijven, bandencentrales en tal van toeleveranciers.

Om jongeren te motiveren en de verwachtingen van de autosector en het onderwijs beter op elkaar af te stemmen, lanceert Federauto een vacaturedatabank in samenwerking met de drie regionale werkgelegenheidsbureaus VDAB, Actiris en Forem.

Bron: Federauto

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen