< Terug naar overzicht

Ruim 1 op de 5 Belgen met pensioen

België keerde begin dit jaar voor het eerst meer dan 3,4 miljoen pensioenen uit. Dat is een toename met 380.000 uitkeringen of 13 procent in 5 jaar tijd.

Van de 3,4 miljoen pensioenuitkeringen gaan er 2,1 miljoen naar gepensioneerde werknemers. Daarnaast telt ons land 643.000 mensen met een zelfstandigenpensioen en 594.000 gepensioneerde ambtenaren. Dat blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).

Toch ligt het werkelijke aantal gepensioneerden lager dan 3,4 miljoen, omdat mensen met een gemengde loopbaan meerdere keren in de statistieken voorkomen. Wie bijvoorbeeld als werknemer én als ambtenaar heeft gewerkt, krijgt uit beide stelsels een afzonderlijk pensioen uitgekeerd.

Werkelijke aantal onbekend

Zonder die dubbeltellingen ligt het werkelijke aantal gepensioneerden lager, maar omdat de data van de verschillende pensioenstelsels niet met elkaar gecombineerd worden, kent niemand het exacte cijfer. Het kabinet Bacquelaine heeft de pensioenadministratie daarom opdracht gegeven het uniek aantal gepensioneerden te berekenen. Volgens schattingen van het kabinet zijn meer dan 2 miljoen Belgen gepensioneerd, dat is ruim 1 op de 5 Belgen.

Dat betekent dat intussen per twee mensen die werken in ons land, één iemand met pensioen is. Doordat mensen langer leven en doordat de generatie babyboomers op de pensioenleeftijd is gekomen, blijft de groep gepensioneerden toenemen. De kaap waarop een kwart van de bevolking van zijn pensioen geniet, komt steeds dichterbij.

10 procent van het bbp

De vergrijzing weegt steeds zwaarder op de sociale zekerheid. In 5 jaar tijd zijn de pensioenuitgaven met 7,3 miljard euro toegenomen tot 44,2 miljard euro dit jaar. Ter vergelijking: dat bedrag komt bijna overeen met de 8 miljard euro waarnaar de regering-Michel op zoek moet om de begroting tegen 2019 in evenwicht te krijgen.

De pensioenkosten vertegenwoordigen dit jaar al 10,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is met andere woorden een tiende van de totale waarde die de Belgische economie produceert in een jaar. Tien jaar geleden bedroeg het pensioenaandeel 8,6 procent van het bbp, terwijl de Studiecommissie voor de Vergrijzing verwacht dat tegen 2020 al 11 procent van ons bbp besteed zal worden aan pensioenen.

Bron: De Tijd (tijd.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen