< Terug naar overzicht

Rug- en nekpijn belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim

Rug- en nekpijn zijn de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in Europa. Ongeveer 44 miljoen werknemers in Europa kampen met musculoskeletale aandoeningen. Terwijl een vroege behandeling van spier- en skeletaandoeningen kan voorkomen dat zo’n miljoen werknemers onnodig langdurig afwezig zijn.

Dat blijkt uit een studie van de Europese onderzoeksgroep ‘Fit for Work Coalition’. Musculoskeletale aandoeningen zijn de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in Europa.

44 miljoen werknemers in Europa kampen met spier- en skeletaandoeningen, zoals rug en nekpijn. De kosten van verloren productiviteit en ziekteverzuim lopen op tot meer dan 240 miljard euro per jaar of twee procent van het Europese bruto binnenlands product.

Als er volgens de onderzoekers niet ingegrepen wordt, kampt tegen 2030 de helft van alle werknemers met spier- en skeletaandoeningen. Toch is er ook goed nieuws, een klinische studie in Madrid toont dat wanneer spier- en skeletaandoeningen in een vroeg stadium behandeld worden, het aantal permanent werkongeschikte werknemers met de helft daalt. Het aantal tijdelijk werkongeschikte werknemers daalt dan met 39 procent.

Bij extrapolatie van deze resultaten, betekent dit dat door spier- en skeletaandoeningen in een vroeg stadium te behandelen zo’n miljoen extra werknemers in staat zijn om alle dagen te werken. Zelfs al daalt het ziekteverzuim slechts met een kwart, betekent dit 640.000 extra werknemers.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen