< Terug naar overzicht

Rokende werknemers benevelen bedrijfsimago

Werkgevers geloven dat rokende medewerkers een negatief effect hebben op het bedrijfsimago. Een Britse dienstverlener gespecialiseerd in de gezondheid van werknemers roept werkgevers daarom op hun medewerkers tot een gezondere levensstijl aan te sporen.

Recent onderzoek bracht aan het licht dat 63% van de werkgevers overtuigd zijn dat rokende medewerkers het bedrijfsimago schaden. Maar slechts 44% meent dat het hun verantwoordelijkheid is personeelsleden van hun verslaving af te helpen. Deze onderzoeksresultaten werden publiek enkele dagen nadat de onafhankelijke adviesorganisatie NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), richtlijnen de wereld instuurde waarin werkgevers aangeraden wordt medewerkers die trachten te stoppen met roken wat meer vrije tijd te gunnen zodat ze hun verslaving kunnen aanpakken.

Vanzelfsprekend waren de reacties van werkgevers in Groot-Brittannië uiteenlopend. Men stelt zich nu wel vragen bij het organiseren van rookpauzes. Ondanks het feit dat 72% van de werkgevers niet van plan is steun te bieden aan rokende werknemers die van hun verslaving af willen, vindt 59% het wel een goed idee rookruimtes om te bouwen tot faciliteiten die de gezondheid en het welzijn van het personeel bevorderen. Bijna één op zeven (67%) van de ondervraagde werkgevers gelooft overigens ook in een daling van de rokende populatie ten gevolge van een rookverbod op openbare plaatsen.

De aanbevelingen van NICE plaatsen bedrijven natuurlijk wel voor een interessant dilemma: gezond personeel presteert beter, maar waarom en hoe moeten werkgevers hun medewerkers vrije tijd gunnen om te breken met hun ongezonde gewoonten? Daarom stelt de dienstverlener Nuffield Proactive Health positieve maatregelen voor zoals de introductie van motiverende gezondheidsprogramma’s en beweegmomenten op het werk. Dergelijke initiatieven leveren heel wat voordelen op, waaronder het reduceren van de groep rokers. De dienstverlener claimt dat 58% van de rokende personeelsleden na dergelijke programma’s drastisch minder roken of zelfs helemaal stoppen. Hij vindt het dan ook opmerkelijk dat veel werkgevers niet geneigd zijn werknemers te helpen die van hun verslaving af willen. Werkgevers zijn uniek geplaatst en kunnen een echt verschil maken in het leven van hun werknemers, in hun prestaties en dus in de performantie van hun bedrijf. Het komt er op aan de levensstijl van personen te veranderen, en werkgevers zouden hier een actieve rol moeten in spelen, klinkt het.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen