< Terug naar overzicht

Roddelen versterkt band met collega’s

Roddelende werknemers zijn niet per se slecht voor een bedrijf. Integendeel, wie 'matig' roddelt, versterkt de band met de collega's.

Dat concludeert sociologe Lea Ellwardt in haar doctoraat. Wie roddelt met wie en over wie? Dat was wat Ellwardt met haar onderzoek graag te weten wilde komen. De onderzoekster was in de eerste plaats geïnteresseerd in vertrouwensrelaties tussen medewerkers en de kwaliteit van de sociale en formele relaties.

Opmerkelijk: medewerkers die roddelen raken na verloop van tijd vaak met elkaar bevriend en dat is goed voor de werksfeer. Belangrijk is wel om matig te roddelen en niet elke passage bij de koffieautomaat aan te grijpen om de levenswandel van collega's te bespreken met al wie het wil horen, waarschuwt de sociologe. “Zodra iemand met veel verschillende mensen roddelt, wordt het vertrouwen minder en gaat de populariteit omlaag.”

Als er nooit wordt geroddeld op de werkvloer, is dat niet per se goed nieuws. Mensen die veel over elkaar praten, hebben een bepaalde interesse in elkaar. Doen ze dat niet, dan vinden ze elkaar wellicht helemaal niet interessant.

Nog dit: over de baas wordt volgens de onderzoekster vooral geroddeld als medewerkers geen vertrouwen in hem hebben. Omgekeerd komt het maar weinig voor dat goede bazen ook positieve commentaren krijgen. “Dat is logisch”, zegt Ellwardt: “Als alles goed gaat, is dat niet sensationeel en wordt het dus niet besproken.”

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen