< Terug naar overzicht

RIZIV bevestigt: nooit eerder zoveel langdurig zieken

Het aantal medewerkers met werkgerelateerde gezondheidsproblemen die langer dan een jaar afwezig zijn, is fors gestegen. De laatste 5 jaar zelfs met 30 tot 40 procent, zo blijkt uit cijfers van het RIZIV.

In 2015 zijn er bijna 8 procent meer langdurige zieken bijgekomen, werknemers of werklozen die minstens een jaar lang arbeidsongeschikt zijn. Vorig jaar waren er 346.971 langdurig zieken. In vergelijking met 5 jaar geleden gaat het om stijging van meer dan 20 procent. Die forse toename is grotendeels het gevolg van de aangroei van de twee grootste groepen: mensen met psychische stoornissen en mensen die lijden aan ziektes van het bewegingsstelsel.

De psychische stoornissen (vooral burn-out en depressies) alleen al zijn goed voor 35 procent van alle langdurig zieken. Hun aantal is de afgelopen 5 jaar met een derde gestegen. 30 procent van de langdurig zieken lijdt aan ziektes van het bewegingsstelsel. Het gaat dan onder meer om ziektes die kunnen ontstaan door de arbeidssituatie zoals rugpijn en spierpijn. Hun aantal is de laatste 5 jaar met meer dan 40 procent gestegen.

Te weinig hersteltijd

De toename is al enkele jaren aan de gang. Klinisch psycholoog Elke Van Hoof (VUB) ziet verschillende oorzaken voor die toename. “Op individueel niveau bouwen mensen voor zichzelf te weinig hersteltijd in”, legt ze uit. “We komen thuis van ons werk en zijn voortdurend op de iPad of op de smartphone bezig, maar dat heeft een kostprijs op onze hersenen en onze productiviteit.”

Hoewel ze de stijging niet wil minimaliseren, nuanceert Van Hoof wel. “Zweden wordt vaak als het walhalla voorgesteld, maar daar is sprake van een stijging van 119 procent in de laatste 5 jaar. Dan valt een toename van een derde nog mee.”

Vergrijzing

Dat het aantal mensen met ziektes van het bewegingsstelsel toeneemt, zou dan weer deels te maken hebben met de vergrijzing en het optrekken van de pensioenleeftijd. Hierdoor veroudert de beroepsbevolking, waardoor deze ziektes (die vooral oudere werknemers treffen) ook vaker voorkomen.

Bron: Deredactie.be

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen