< Terug naar overzicht

Risico’s langdurig zitten nog steeds onderschat

Dat te lang zitten niet gezond is, is stilaan algemeen geweten. Toch worden de werkelijke risico’s van een sedentaire levensstijl nog zwaar onderschat.

Eerder bleek reeds dat een sedentaire levensstijl kan worden gelinkt aan diabetes, hart- en vaatziekten en een grotere kans op vroegtijdig sterven. De ondervraagde werknemers erkennen dat langdurig zitten slecht is voor de gezondheid, maar koppelen dit aan veel minder ernstige gezondheidsschade, zoals pijn in de nek en rug, vermoeide ogen en gewichtstoename. Dat blijkt uit onderzoek van de Leeds Beckett University.

Sleutelfactoren

Onderzoeker Stuart Flint stelt dat de bedrijfscultuur, de inrichting van de werkplek en persoonlijke factoren allemaal een sleutelrol spelen in het verminderen van de tijd die werknemers zittend doorbrengen. Veel werknemers hebben immers het idee dat het niet wordt geaccepteerd dat ze rondlopen op de werkvloer “tenzij je een A4’tje in je hand hebt.”

Het verminderen van de tijd die zittend wordt doorgebracht, terwijl tegelijkertijd de productiviteit hoog blijft, is één van de belangrijkste uitdagingen in een commerciële werkomgeving. Deelnemers menen dat het wenselijker en realistischer is om in te zetten op activiteiten zoals het lopen naar vergaderzalen, het invoeren van standaard pauzes om het zitten te onderbreken, staand vergaderen en wandelen in de lunchpauze, dan op het invoeren van intensieve lichaamsbeweging op de werkplek.

Nood aan betere informatie

Volgens de respondenten in het onderzoek is het belangrijk dat het senior management het aanmoedigt dat werknemers het zitten regelmatig onderbreken. Ook vinden zij dat het bewustzijn van werknemers over de ware risico’s van langdurig zitten moet worden vergroot. Te lang zitten, kan je immers heel wat meer kwaaltjes bezorgen dan enkel wat nekpijn.

Bron: PW. (pwnet.nl)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen