< Terug naar overzicht

‘Return on involvement’?

Saskia Kinds (algemeen directeur van USG Innotiv), ging met Lynda Gratton het debat aan over de nieuwe manier van leidinggeven.

Saskia Kinds (algemeen directeur van USG Innotiv, het overkoepelende label van USG People voor de flexibele tewerkstelling van hooggeschoolde, technische medewerkers):

“De nieuwste generatie gaat voor autonomie, authenticiteit, verbondenheid, waarden én erkenning van hun competenties. Zij gaan alleen voor organisaties die werken vanuit die fundamentele kenmerken. Maar daartegenover stellen organisaties nog altijd een hiërarchische piramide met heel wat lagen die controle mogelijk maken. Om de nieuwste generatie aan te spreken, zullen we uit onze comfortzone moeten treden. We moeten onze herkenbare wereld van controle en sturing omvormen naar een nieuwe wereld met nieuwe rollen. De veranderende rol van de managers is dan ook de grootste uitdaging momenteel.

De vraag is nu welke rollen we precies zullen moeten spelen. Moeten we ons organiseren rond individuen? Welke gevolgen heeft dat? Hebben we macht nodig of hebben we ‘empowerde’ mensen nodig? Als we die uitdaging aankunnen, kunnen we een andere betekenis geven aan ROI: ‘return on involvement’, een ‘return’ van betrokkenheid.”

Lynda Gratton:

“Het probleem van de hiërarchische piramide mag dan wel een probleem worden voor het middenmanagement, dat betekent uiteraard niet dat er geen leiding meer nodig zou zijn. Leiding is nodig, de vraag is alleen op welke manier. Voor jongeren moet een leider iemand zijn voor wie ze respect hebben én vooral ook iemand die hen respecteert. De managers van de toekomst (en die toekomst ligt heel dicht bij) zullen dus eerder coaches moeten zijn die medewerkers sterker maken. Dat wordt de nieuwe rol en daarover doen we nu ook onderzoek.

De toekomstige leiders zullen alvast sterke netwerken maar ook echte én hechte relaties moeten kunnen opbouwen met zeer diverse stakeholders, ze zullen degelijk moeten kunnen samenwerken en ze zullen zich authentiek moeten gedragen.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen