< Terug naar overzicht

Retentie grote uitdaging voor kmo’s

Voor een op de vijf kmo’s is het behouden van medewerkers een grote tot zeer grote uitdaging. De verloning blijkt de belangrijkste reden om de organisatie te verlaten. Maar ook de sector, het product en de doorgroei- en leermogelijkheden spelen een rol. Niettemin blijft het aantrekken van nieuw talent een nog grotere uitdaging.

Bijna een op de vijf kmo’s (18 procent) ervaart medewerkers die vertrekken als een (zeer) grote uitdaging. Een meerderheid (57 procent) ziet geen of slechts een beperkte uitdaging in medewerkers die vertrekken. Zo blijkt uit een bevraging van HR-dienstverlener SD Worx bij 661 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken. Toch blijft het aantrekken van nieuw talent een van de grootste uitdagingen voor dit en de volgende jaren.

Verloning

De top vijf redenen waarom medewerkers het kmo-bedrijf verlaten, zijn volgens de kmo’s zelf de verloning, (gebrek aan) doorgroei- of leermogelijkheden, sector (dienst/product), de jobinhoud, vereiste vaardigheden en werkuren (ex-aequo plaats).

Kmo’s zien een beperkte impact van corona. Ook werkdruk en stress worden weinig genoemd. Als je bereikbaarheid (7,7 procent), afstand/reistijd (2,4 procent) en flexibiliteit zoals telewerken (16,8 procent) samen in kaart brengt, dan lijkt extra flexibiliteit onder de vorm van telewerken ook nog een hefboom voor personeelsbehoud.

Bijna de helft van de kmo’s (46 procent) geeft aan geen budgettaire ruimte te hebben voor extra’s volgend jaar. Ook wil iets meer dan de helft (53 procent) de mix aan verloningsinstrumenten zelf kunnen bepalen zonder inmenging van de sector. Zes op de tien kmo’s ziet in flexibele verloning een deel van de oplossing. Bijna een derde vindt het een voordeel als veel verloningselementen vastleggen, terwijl eveneens bijna een derde het daar absoluut niet mee eens is.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen