< Terug naar overzicht

Retailsector kampt met hoog verzuim

Het ziekteverzuim in de retailsector ligt ver boven het Belgische gemiddelde. In sommige maanden ligt het zelfs 35 procent hoger. Vooral jonge medewerkers vertonen een problematisch verzuimgedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstengroep SD Worx. Voor 2010 lag het kortdurend ziekteverzuim in de retailsector op 3,07 procent. Terwijl het verzuim in 2010 op Belgisch niveau 2,42 procent bedraagt.

Vooral bij medewerkers jonger dan 35 jaar is het verzuim problematisch hoog. Zij melden zich vooral tijdens de maanden oktober en december en tijdens de koopjesperiode van januari veel sneller ziek dan de gemiddelde Belgische werknemer.

Het verzuimpercentage in de leeftijdscategorie 30- tot 34-jarigen bedraagt 3,4 procent in de retailsector, het Belgische gemiddelde is 2,7 procent. Vooral het verzuim bij 25- tot 35-jarigen is opmerkelijk hoog en overstijgt zelfs de vier procent in de maand december en januari.

Kortdurend verzuim boven drie procent wordt als problematisch ervaren, omdat dit niveau normaal pas bereikt wordt tijdens pieken van seizoensverkoudheden en griepepidemie├źn. In 2010 is op Belgisch niveau deze drie-procentdrempel geen enkele maand overschreden. In de retailsector werd deze drempel vorig jaar in zes van de twaalf maanden overschreden.

Loon


De verklaring voor deze hoge cijfers moet worden gezocht in het significant lager engagement van jongere medewerkers. Engagement van een werknemer heeft namelijk een rechtstreekse impact op het verzuimcijfer.

Uit de engagementsurvey bleek dat veel werknemers in de retail hun totale beloningspakket niet in verhouding vinden staan met hun takenpakket. Niettemin ervaren ze hun werk als zinvol. De rechtstreekse leidinggevende wordt niet als een goede coach ervaren. De ondersteuning die werknemers uit de retail krijgen van hun leidinggevende wordt als ondermaats beschouwd. Ook de doorgroeimogelijkheden worden als te beperkt ervaren.

Al is er ook een positieve noot: retailmedewerkers ervaren hun job niet als mentaal en fysiek belastend.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen