< Terug naar overzicht

Reorganisaties beïnvloeden welzijn werknemers

Reorganisaties hebben een negatieve invloed op werknemers door verhoogde werkdruk, meer baanonzekerheid en een negatieve sfeer op de werkvloer. Maar als een reorganisatie tot verbetering in het werk leidt, neemt het welzijn van de medewerkers toe.

Dat is de conclusie van het tweejarige Europese onderzoeksproject `PSYRES`. naar de effecten van reorganisaties op het welzijn van medewerkers en hoe de negatieve effecten kunnen worden geminimaliseerd.

De voornaamste reden van een reorganisatie is vaak een economische en moet zorgen dat de organisatie beter presteert in een vaak onrustige omgeving. Gemotiveerde, vitale en gezonde medewerkers zijn daarvoor essentieel.

Resultaten van reorganisaties die een negatief effect hebben op de motivatie en het welzijn van medewerkers kunnen om die reden tegenvallen. Maar werknemers en organisaties kunnen wel het nodige doen om een reorganisatie gezond te doorstaan.

Om een goed beeld te krijgen, analyseerde het onderzoeksteam vragenlijsten uit Finland, Denemarken, Polen en Nederland. Het team sprak ook met ervaringsdeskundigen: medewerkers en leidinggevenden die recentelijk een reorganisatie doormaakten. Samen met deskundigen ging het team in workshops op zoek naar strategieën om de negatieve effecten van reorganisaties op het welzijn zo veel mogelijk te beperken.

Bepalend voor medewerkers zijn volgens de onderzoekers: een goede gezondheid bij de start van een reorganisatie, een brede inzetbaarheid, en vertrouwen in eigen kunnen en vaardigheden. Organisaties op hun beurt moeten (helder en frequent) communiceren, ruimte bieden voor participatie en steunend zijn.

Bron: Personeelsnet

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen