< Terug naar overzicht

Rekruteringsvoornemens in België dalen licht, met sterke contrasten tussen de gewesten

De Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten is gematigd optimistisch over het laatste kwartaal van 2006 en bevindt zich op hetzelfde niveau als voor dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de barometer blijft de rekruteringsactiviteit gedurende de drie laatste maanden van het jaar positief. Van de 815 ondervraagde werkgevers in België verwacht 12% een personeelsuitbreiding tussen oktober en december 2006, terwijl slechts 3% voorspelt dat het personeelsbestand zal inkrimpen. Volgens 84% van de ondervraagde werkgevers zal de werkgelegenheid stabiel blijven. De netto tewerkstellingsprognose (het verschil tussen het percentage werkgevers dat een personeelsuitbreiding voorspelt en het aantal dat een inkrimping verwacht) bedraagt +9%. Dat is een daling met 4 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal en een stijging met 1 procentpunt in vergelijking met het vierde kwartaal van 2005.
Uit analyse van de seizoensgezuiverde gegevens – die een nauwkeuriger beeld geven van de trends op lange termijn – blijkt eveneens een netto tewerkstellingsprognose van 9%. Dit betekent een daling met 3 procentpunten in vergelijking met het vorige kwartaal en een stijging met 1 procentpunt ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar.
De Vlaamse werkgevers verwachten de sterkste netto tewerkstellingsprognose sinds de lancering van de peiling in België (+16%), goed voor een stijging met drie procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal en in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Brussel blijft de netto tewerkstellingsprognose op hetzelfde peil als tijdens dezelfde periode vorig jaar (+15%). Een op vier ondervraagde werkgevers in Brussel verwacht dat zijn personeelsbestand zal uitbreiden in de loop van de komende drie maanden. In Wallonië voorspellen de werkgevers een stagnatie van de werkgelegenheid, met een netto tewerkstellingsprognose (+1%) die daalt met twee procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal. Ruim 90% van de ondervraagde werkgevers in Wallonië meent dat het tewerkstellingsniveau in hun onderneming de rest van het jaar stabiel zal blijven.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen