< Terug naar overzicht

Rekrutering: Belgische ondernemingen vullen een op drie vacatures intern in

Belgische bedrijven kijken voor rekrutering ook in eigen rangen: een op drie vacatures wordt vandaag intern ingevuld. Daarmee volgen ze buurland Frankrijk (36 procent). Is dat genoeg of kan het beter? In de meeste andere Europese landen wordt er (veel) meer intern geworven.

Volgens een onderzoek in 14 landen van een HR-dienstverlener is de aandacht voor rekruteren is fors gestegen op het lijstje met HR-prioriteiten. Terwijl dit in 2020 pas op de tiende plaats kwam, steeg het aanwerven van personeel in 2021 naar de eerste plaats in de lijst van prioriteiten voor Belgische HR-afdelingen en gemiddeld op de derde plaats in Europa.

Belgische bedrijven kijken iets vaker naar het al aanwezige personeel. Ze geven aan dat ze 34 procent van de vacatures invullen door een medewerker in het bedrijf een nieuwe functie te laten opnemen. In de meeste andere Europese landen stijgt het aantal interne verschuivingen ook lichtjes sinds de coronacrisis.

Zoeken in eigen bedrijf en waar nodig bij- of omscholen is een goede zaak. Het creëert doorgroeimogelijkheden en dat bevordert de werknemerservaring, de loyaliteit en het engagement. Het verhoogt de aantrekkelijkheid voor externe kandidaten. En het is goedkoper dan extern werven. Maar gebeurt het voldoende?

Het Belgische percentage (34 procent) ligt minder hoog dan dat van andere Europese landen. Zoeken meer in eigen huis: Frankrijk (36 procent), Spanje (38 procent), Duitsland (43 procent), Polen (43 procent), Italië (47 procent), Verenigd Koninkrijk (47 procent), Oostenrijk (49 procent), Ierland (52 procent) en Zwitserland (53 procent). Zoeken minder in eigen huis: Nederland (31 procent) en de Scandinavische landen (19 procent).

Hoe stimuleren Belgische bedrijfsleiders interne mobiliteit? Amper 35 procent deelt vacatures intern mee. In slechts drie op tien bedrijven overleggen managers met de HR-afdeling welke talenten ze zoeken. In 28 procent van de organisaties bespreken managers, mentors of coaches de carrière- en doorgroeimogelijkheden met de werknemers. Bij een op drie is interne mobiliteit geen vaste praktijk en kijken bedrijven enkel wanneer er vacatures zijn of die geschikt zijn om intern ingevuld te kunnen worden. Conclusie: het mag bij ons zeker wat meer zijn.

Bron: SD Worx.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen