< Terug naar overzicht

Rekruteren via sociale netwerken is niet efficiënt

Sociale netwerken worden al een tijd bejubeld als hét snufje om geschikte medewerkers aan te trekken. Dat blijkt een fabeltje. Ze zijn niet bijster efficiënt als rekruteringskanaal.

Dat blijkt uit een Europees onderzoek door jobsite StepStone. In acht Europese landen (waaronder België) gebruikt de helft van de werkzoekenden sociale media om een geschikte job te vinden, maar slechts een minderheid solliciteert effectief via een sociaal netwerk.

Bijna vier op de tien bedrijven gebruikt sociale media om kandidaten te vinden, maar de ‘return on investment’ van deze manier van rekruteren is zeer laag. Bedrijven gebruiken sociale media ook om de achtergrond van toekomstige werknemers te controleren. Het publiceren van werkaanbiedingen via sociale media is voor werkgevers minder belangrijk. Deze reden staat zelfs pas op de vijfde plaats in het onderzoek naar de redenen waarom ze rekruteren via sociale media.

Bij de werkzoekenden reageert minder dan een kwart op jobberichten via sociale media. En wat het zoeken van meer informatie over sollicitanten betreft, vindt maar liefst 60 procent van de respondenten het maar niets dat werkgevers hun privéprofiel op sociale media doorsnuffelen.

Jan Heiremans, Country Manager StepStone Belgium: “Om op succesvolle wijze gebruik te maken van sociale media voor personeelswerving, moet je als organisatie bereid zijn om hier heel wat tijd aan te spenderen. Naarmate je meer tijd investeert, nemen ook je kansen aanzienlijk toe: werkgevers die dagelijks gebruikmaken van sociale media, hebben 50 procent meer succes bij het vinden van medewerkers dan bedrijven die dit slechts één keer per week doen. Bedrijven moet zelf uitmaken hoeveel tijd ze willen spenderen aan dit medium en of het de meest kostenefficiënte manier is om mensen aan te werven.”

Het onderzoek werd via een aantal online-enquêtes uitgevoerd in acht Europese landen, waaronder Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden. Tussen maart en april 2010 werden 3116 werkzoekenden en 837 werkgevers uit de StepStone-database bevraagd.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen