< Terug naar overzicht

Regularisatie zwartwerk in de bouw geen optie voor socialistische vakbond

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) stelde vorige week voor de zwartwerkers in de bouwsector eenmalig de kans geven zich te laten regulariseren. Hij wil zo een einde maken aan de lage lonen en de mensonwaardige omstandigheden waarin vooral illegale Oost-Europeanen terechtkomen. “Het is geen optie om hen het land uit te sturen, want er is een groot gebrek aan arbeidskrachten”, motiveerde Dillen. ABVV en ACOD zijn tegen het voorstel. Ze noemen een regularisatie een beloning voor malafide werkgevers.

Alleen al in de bouw zijn duizenden illegale arbeiders actief, voornamelijk uit de nieuwe EU-lidstaten. Toch kende de Belgische overheid maar 10 arbeidskaarten toe aan Oost-Europese werknemers, over alle sectoren. Dat zegt genoeg over het zwartwerk in ons land. Marc Dillen wil dat er een eenmalige regularisatie komt om de uit de hand gelopen situatie recht te zetten: “Illegale bouwvakkers werken vaak tegen lage lonen en in mensonwaardige omstandigheden. Dat is op zich al schrijnend, maar het zorgt ook voor concurrentievervalsing. We willen bedrijven eenmaal de kans geven om zich in regel te stellen, omdat enkel controles niet volstaan.” Dillen ziet geen andere mogelijkheid: “De illegale arbeiders het land uitsturen is geen oplossing. We hebben te weinig werkkrachten om ons dat te kunnen permitteren.” Volgens de VCB-topman brengt een regularisatie ook extra geld in het laatje, omdat er meer sociale premies betaald worden.

Alain Clauwaert van het ABVV is weinig opgezet met het voorstel: “Sommige werkgevers hebben jarenlang geprofiteerd van illegale werknemers uit Oost-Europa. Ze hebben hen onmenselijk behandeld, maar er wel dik aan verdiend. Het is niet gepast om aan die soort chefs geschenken uit te delen.” Clauwaert wil liever bouwbedrijven die op een positieve manier werken, financieel aanmoedigen: “Het fonds voor de vakopleiding ondersteunt bedrijven die extra inspanningen doen om personeel op te leiden. Op die piste moet men doorgaan. Dan beloon je de voorbeeldbedrijven.” Clauwaert is verrast door het voorstel van Dillen: “We hadden afgesproken dat we het probleem samen zouden bespreken om met een gemeenschappelijk standpunt naar de regering te stappen.”

Jacky Jackers van het ACV leunt daarbij aan, maar reageert veeleer neutraal op het VCB-voorstel: “Het probleem van zwartwerk komt nog aan bod in een werkgroep. Dillen loopt op de zaken vooruit. We zijn niet voor of tegen zijn voorstel. We willen weten wat het precies inhoudt.”

Karel Stessens, voorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD, noemt een regularisatie onaanvaardbaar: “Op die manier gaan we voorbij aan de noodzakelijke controle door de overheid.” Stessens wil dat het ministerie van Werk meer middelen vrijmaakt zodat de sociale inspectie die controles naar behoren kan uitvoeren. “Dat is de taak van de overheid. Alleen van de overheid.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen