< Terug naar overzicht

Regering zoekt uitweg in IPA-dossier

De regering gaat aan vakbonden en werkgevers een voorstel doen over de lonen en arbeidsvoorwaarden in de privésector.

Midden januari raakten de sociale partners het eens over een ontwerp van interprofessioneel akkoord. De achterban van de socialistische en liberale vakbonden wezen de uitkomst vorige week af. Conform de wet van 1996 is het nu aan de regering om een voorstel te doen.

Over de inhoud van het voorstel wil de uittredende premier Yves Leterme voorlopig niets kwijt. Wel is het duidelijk dat de regeringspartijen het onderling niet eens zijn over het al dan niet handhaven van het akkoord. Maar er zou vooruitgang geboekt zijn.

CD&V vindt het akkoord ‘de moeite waard om te handhaven’, ook gezien ‘de tijd en de moed’ die het vergde van de sociale partners. Open VLD sluit zich hierbij aan. Voor de PS ligt het voorstel echter ‘zeer moeilijk’. MR laat verstaan ‘zo dicht mogelijk’ bij het huidige voorstel te willen blijven. Uittredend federaal minister van Arbeid Joëlle Milquet (CDH) ziet sterke punten, maar heeft ook enkele nieuwe voorstellen.

Eerder deze week liet ACLVB weten opnieuw te willen onderhandelen over het ontwerp van interprofessioneel akkoord. Het VBO, Unizo en ook Voka vragen de integrale uitvoering van het IPA. Volgens het ACV is het dan weer ongebruikelijk dat een ontwerp van interprofessioneel akkoord onderhandeld wordt en legt de bal in het kamp van de regering.

Bron: De Standaard/De redactie/ACLVB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen