< Terug naar overzicht

Regering wil nachtwerk doordrukken buiten de vakbonden om

De regering gaat de regels voor nachtwerk voor e-commerce versoepelen. Het kaderakkoord van vorig jaar bleef tot nu toe immers dode letter.

De bediendenvakbonden LBC en BBTK reageren negatief op de plannen van de regering om de e-commerceplannen van de liberale parlementsleden Patricia Ceysens, Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert uit te voeren. Daardoor zouden logistieke diensten in de handel, verbonden aan de verkoop op het internet, niet langer onder het verbod op nachtarbeid vallen.

Vorig jaar wist minister Kris Peeters (CD&V) nog te beletten dat het liberale voorstel er kwam door bonden en werkgevers toen zelf tot een akkoord te forceren. Concreet werd een kader opgesteld om nachtarbeid mogelijk te maken.

36.000 jobs

Het sectorakkoord moest vervolgens leiden tot bedrijfsakkoorden. Maar dat gebeurde niet of nauwelijks omdat de vakbonden een hoge prijs eisen voor nachtarbeid. De bonden hadden dan weer het gevoel dat de werkgevers erop rekenden dat ze via de regering een goedkopere regeling uit de brand zouden kunnen slepen.

De vakbonden willen beletten dat het gewone winkelpersoneel nu plotseling nachtwerk zou moeten doen. “Veritas bijvoorbeeld heeft zijn voorraad in de winkels liggen. Als iemand knopjes bestelt, moet het winkelpersoneel dat in een envelop doen. In dat schema komt nachtwerk ook bij hen terecht”, klinkt het.

België loopt door deze patstelling volgens de handelsfederatie Comeos zo'n 36.000 jobs mis.

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen