< Terug naar overzicht

Regering voert aangepast loonakkoord uit

De regering in lopende zaken heeft vrijdag haar comproms voor het loonakkoord goedgekeurd. Voka reageert ontgoocheld en spreekt van een ‘roemloos’ interprofessioneel akkoord.

Uittredend premier Leterme benadrukte dat het voorstel een aantal belangrijke verbeteringen inhoudt, het een reeks sociale maatregelen bevat en dat de wet van 1996 op de concurrentiekracht voor het eerst wordt uitgevoerd. De premier roept de tegenstanders op zich neer te leggen bij het bemiddelingsvoorstel.

“Waar het ontwerp-IPA voor ons met de hakken over de sloot was dankzij de beloofde studie over de automatische loonindex en een slimme, in de tijd gespreide gelijkschakeling van het statuut voor arbeiders en bedienden, is het compromis van de regering een slag in het water”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van het Vlaamse werkgeversnetwerk Voka.

Voka betreurt het wegvallen van de indexstudie en gaat ook niet akkoord met de wijzigingen aan het voorstel over een eenheidsstatuut. “Het compromis-IPA ondermijnt daarenboven de concurrentiepositie van onze Vlaamse bedrijven door de afspraken inzake loonvorming, die de kloof met de buurlanden opnieuw licht doen toenemen”, zegt Libeer.

Unizo reageert dan weer tevreden op de beslissing van de regering in lopende zaken om het bemiddelingsvoorstel in wetten en KB’s te gieten. Al blijft de ondernemersorganisatie ondertussen wel ontstemd door de acties van de socialistische en de liberale vakbonden die het akkoord afkeurden. Door de huidige en aangekondigde stakingsacties brengen zij andere werknemers en werkgevers in moeilijkheden, vindt Unizo.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen