< Terug naar overzicht

Regering discussieert over sancties voor 'werkonwillige zieken'

Er komen sancties voor langdurig zieken die niet meewerken aan de re-integratie op hun werk. Welke sancties juist, daar zijn de regeringspartijen het nog niet over eens.

De aanhoudende stijging van het aantal langdurig zieke werknemers (bijna 400.000) maakt dat een beleid van vrijwilligheid en aanmoediging niet volstaat, meent de regering-Michel. Er moeten sancties komen voor zieke werknemers die niet willen meewerken, maar ook de werkgevers worden geresponsabiliseerd.

Forfaitaire sanctie

Volgens N-VA-kamerlid Jan Spooren moeten de werkgevers een gepast werkaanbod doen wanneer de arbeidsgeneesheer iemand ‘goed voor dienst’ verklaart en de betrokkene zich aanbiedt op de werkvloer. Anders krijgt die werkgever een forfaitaire sanctie.

Dat automatisme gaat te ver, oordeelt echter het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). “Mag de werkgever zich niet verdedigen?”, klinkt het op het kabinet.

Afhouding uitkering

Voorts denkt de N-VA bij onwillige zieken, die niet meewerken aan hun re-integratie, aan een inhouding op de ziekte-uitkering van 5 tot zelfs 25 procent voor wie echt hardleers is. Maar bij CD&V vinden ze dat dan weer veel te verregaand.

Nog een knelpunt: welke kmo’s krijgen een vrijstelling? N-VA wil de grens leggen op kmo’s met tien werknemers. Open VLD wil die drempel optrekken tot 50 werknemers.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen