< Terug naar overzicht

Regering bakkeleit over toplonen overheidsmanagers

De lonen van topmanagers van autonome overheidsbedrijven worden in de toekomst geplafonneerd op 860.000 euro. Tenminste, als het afhangt van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette, die een wetsvoorstel klaar heeft. De coalitiepartijen reageren erg verdeeld op het voorstel.

Het wetsvoorstel dateert van de ministerraad van 17 december 2012. Het dossier over de lonen van managers van overheidsbedrijven verdeelt de regering al enkele maanden. Ook op het jongste wetsontwerp van Magnette wordt verdeeld gereageerd door de regeringspartijen.

Over het vaste basisloon van de CEO's van Belgocontrol, de NMBS, de Nationale Loterij en andere overheidsbedrijven was er al min of meer een akkoord. Dat wordt beperkt tot 200.000 euro, daar bovenop komt een variabel deel van hoogstens 60.000 euro. Ten slotte krijgt die topmanager ook allerlei andere voordelen, zoals een wagen en verzekeringen voor een maximum van 30.000 euro. Samen 290.000 euro.

Het wetsvoorstel van Magnette maakt een uitzondering voor overheidsbedrijven waarvan een kwart van de aandelen in handen zit van de privé. Het plafond van 200.000 euro kan ‘aangevuld worden door de raad van bestuur in autonome overheidsbedrijven’, staat er te lezen. Al mag die extra vergoeding wel nooit meer bedragen dan tien, vijftien of twintig keer het mediaansalaris in dat bedrijf.

De exacte factor moet nog bepaald worden door de regeringstop. Volgens Magnette zouden de managers van BPost en Belgacom, twee bedrijven met veel privékapitaal, dan respectievelijk ‘ongeveer’ 430.000, 645.000 of 860.000 euro per jaar verdienen. De nieuwe regels zouden wel alleen voor toekomstige managerscontracten gelden.

Daarnaast staat in het voorstel ook een uitzondering voor aandelen en aandelenopties. Er komt geen algemeen verbod. Directieleden van autonome overheidsbedrijven kunnen er wel nog krijgen. De verwerving van aandelen mag wel ten vroegste pas vijf jaar na de toekenning ervan. Maar over deze ingreep bestaat geen consensus binnen de regering.

Bron: De Morgen/De Tijd/L’Echo

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen