< Terug naar overzicht

Reëel loon daalt in meeste EU-landen, maar stijgt in België

In meer dan de helft van de lidstaten van de Europese Unie zijn de reële lonen, dus inclusief inflatie, in 2012 gedaald. Alleen in België is het reëel loon gestegen.

Dat blijkt uit een studie van de Hans-Böckler-Stiftung, de studiedienst van de Duitse vakbondenkoepel DGB. De achteruitgang van de reële lonen treft 16 van de 27 EU-lidstaten.

Vooral in Zuid-Europa is de achteruitgang drastisch: Griekenland -7,5 procent en Portugal -6,1 procent. Overigens zijn de reële lonen in Griekenland sinds 2010 al ongeveer 20 procent gedaald. In Portugal is dat zo'n 10 procent.

In Spanje en Italië zullen de lonen volgens prognose dit jaar 1,7 procent dalen. In Spanje is dat sinds 2010 al -6 procent. Bij de buurlanden is er ook een daling in Nederland: -0,6 procent. In Frankrijk is er een status-quo. Voor de Britten gaat er een half procent af van het loon.

De Belgische reële lonen stijgen 0,3 procent volgens de prognose, net als de lonen in Duitsland. De 0,3 procent voor ons land is logisch: de opgelegde loonnorm voor 2012 bedraagt 0,3 procent bovenop de index.

Bulgarije (+2,7 procent) en Zweden (+1,7 procent) vrijwaren de lonen het best. Het gemiddelde voor de EU komt op -0,5 procent. De Hans-Böckler-Stiftung berekende de cijfers op basis van het brutoloon na aftrek van de prijsstijging.

Bron: Trends

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen