< Terug naar overzicht

Recruiter beslist in 6 seconden

Het kost recruiters ongeveer 6 seconden om aan de hand van een cv te besluiten of ze een kandidaat uitnodigen voor een gesprek of niet.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse carrièresite The Ladders. De onderzoekers hadden trouwens niet verwacht dat het zó kort zou zijn.

Eye-tracking

Voor het onderzoek werden 30 recruiters gedurende 10 weken gevolgd met eye-tracking onderzoek. Bij dergelijk onderzoek worden de bewegingen van de ogen vastgelegd en kan precies bepaald worden waar en hoelang recruiters ergens naar kijken.

Waar kijken recruiters naar in die korte tijd?:

  • Naam
  • Huidige functietitel en werkgever
  • Startdatum huidige functie
  • Voorgaande functie en werkgever
  • Startdatum voorgaande functie
  • Opleiding

Voorkeur voor kort en overzichtelijk

Korte cv's met een overzichtelijke lay-out worden zorgvuldiger bestudeerd dan lange, onoverzichtelijke cv's. Voor sollicitanten is het dus zaak om een overzichtelijke lay-out te gebruiken met veel aandacht voor de zaken die recruiters belangrijk vinden. Werkervaring moet in chronologische volgorde worden weergegeven, startend met de huidige functie. Bullet-points moeten alleen gebruikt worden voor de meest belangrijke prestaties. Lange tekstblokken zijn daarbij uit den boze.

Er kleeft nog wel een gevaar aan deze werkwijze van recruiters. Doordat zij slechts enkele seconden kijken naar een cv, wordt vaak een niet-gepersonaliseerde afwijzing gestuurd naar sollicitanten. En dat is slecht voor het imago van de organisatie.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl), Business Insider (uk.businessinsider.com)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen