< Terug naar overzicht

Recordaantal selecties bij Selor

Selor, het selectiebureau van de federale overheid, heeft in 2008 een recordaantal statutaire selecties georganiseerd. Het aantal kandidaten liep daarentegen - gewild - verder terug. Dit jaar start Selor een proefproject om af te stappen van het diploma als enige toegangsticket tot een job.

Selor werkte vorig jaar 445 selectieprocedures af, waarvan 85 voor managers, vooral in opdracht van de federale overheid. De gewesten en gemeenschappen, die voor statutaire jobs ook via Selor moeten passeren, zijn goed voor bijna een kwart van de selecties.
Het aantal kandidaten daalde van ruim 71.600 in 2007 naar bijna 65.000. "Dat is bewust", zo zegt Marc Van Hemelrijck (foto), gedelegeerd bestuurder van Selor. "We zijn geëvolueerd van algemene selecties naar selecties voor specifieke jobs in specifieke entiteiten."
Daardoor zijn er minder, maar meer geschikte kandidaten per selectie. Dat leidt ook tot minder administratie. Volgens Van Hemelrijck werd vroeger één op de vier kandidaten uiteindelijk ook ‘gezien’, zodat er eigenlijk 75 procent tijd en administratie ‘verloren’ ging. Nu ligt die verhouding op één op de twee.

Effect van de crisis


Selor merkt de economische crisis vooral in een stijgende interesse voor de website en de jobbeurzen. Er zijn ook meer sollicitaties. De crisis legt de ‘oorlog om talent’ misschien even stil, maar dat is slechts tijdelijk, aldus Van Hemelrijck. Hij wijst erop dat tegen 2020 ongeveer 32.000 federale overheidsmedewerkers (40 procent) met pensioen gaan.
In 2010 wil het selectiebureau ook een 'Ronde van België' organiseren. Het zou dan in verschillende steden zichzelf voorstellen aan bepaalde doelgroepen en er het Selor-selectieproces 'demystificeren'.

Compenties in plaats van diploma


Er moet dus blijvend naar kandidaten en talent gezocht worden. Selor wil daarbij ook afstappen van het diploma als absolute basisvoorwaarde. Mensen zonder het vereiste diploma, maar met voldoende competenties, zullen dan toch aan het selectieproces kunnen deelnemen.
"Door het diploma als enig toegangsticket te hanteren, sluit je heel wat talent bij voorbaat uit", zegt Van Hemelrijck. "Kandidaten kunnen door omstandigheden het vereiste diploma niet gehaald hebben, maar door hun ervaring wel de nodige competenties verworven hebben".
In de loop van 2009 wil Selor een proefproject opstarten voor IT-jobs dat gebruik maakt van deze EVC's of Eerder Verworven Competenties.
Van Hemelrijck heeft ten slotte een managementplan opgesteld voor 2014 om de activiteiten te optimaliseren. Hij zal er bij de overheid onder meer voor pleiten om competenties die een kandidaat al 'bewezen' heeft tijdens een selectie, mee te kunnen nemen in een latere selectie. Dergelijke kandidaten zouden na een deel van de procedure kunnen inpikken. Nu moeten competenties bij elke selectieprocedure opnieuw gemeten worden.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen