< Terug naar overzicht

Recordaantal Belgen neemt tijdskrediet

Tijdens de eerste zeven maanden van 2011 namen gemiddeld meer mensen ouderschapsverlof en tijdskrediet op ten opzichte van heel 2010. Op vijf jaar tijd namen ouderschapsverlof en tijdskrediet zelfs met respectievelijk 57 en 21 procent toe.

Het aantal mensen dat thematische verloven opneemt, blijft jaar na jaar stijgen, zo blijkt uit RVA-cijfers die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) kon inkijken. Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar namen gemiddeld 53.675 landgenoten ouderschapsverlof en nog eens 135.048 tijdskrediet op.

Die spectaculaire groei is volgens de ondernemersorganisatie financieel noch arbeidsorganisatorisch langer vol te houden.

“In een multinational valt een afwezigheid gemakkelijk op te vangen, maar in een kmo, die in Vlaanderen gemiddeld 11 werknemers telt, helemaal niet, temeer omdat thematische verloven voor het overgrote deel in arbeidsduurvermindering wordt opgenomen. Het is voor kmo’s vrijwel onmogelijk om voor één dag per week een vervanger te vinden.”

De ondernemersorganisatie is niet tegen gezinsvriendelijke maatregelen, maar die moeten dan wel haalbaar en betaalbaar blijven. “Een meer flexibele arbeidswetgeving en meer kinderopvang op maat moeten daarbij de norm zijn. Nu binden nog te veel ouders op het meest actieve moment van hun leven op professioneel vlak in, omdat ze geen of onvoldoende kinderopvang vinden.”

Naast meer kinderopvang bepleit de organisatie onder meer een forfaitaire fiscale aftrek per dag per kind voor naschoolse opvang thuis of bij familie, of de uitbreiding van dienstencheques tot de kinderopvang.

Te hoge prestatiedruk


Dat de cijfers van deze thematische verloven pieken, verrast Eddy Van Lancker, federaal secretaris van het ABVV, niet: "Dit is de keerzijde van een arbeidsmarkt waar de prestatiedruk en de stress almaar toenemen, terwijl de Belg nu al een van de meest productieve werknemers van Europa is. We merken dat veel vijftigplussers kiezen voor tijdskrediet om nog te kunnen blijven meedraaien."

"Zolang er onvoldoende kinderopvang is, zullen tweeverdieners sneller van hun recht op loopbaanonderbreking gebruik maken. Ik kan me inbeelden dat kleinere bedrijven het daar moeilijk mee hebben, maar voor alles bestaat een oplossing. Wij zijn niet van plan om het kind met het badwater weg te gooien", aldus Van Lancker.

Bron: NSZ/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen