< Terug naar overzicht

Rechtopstaand werken, een gezonde trend

Tal van studies toonden het reeds aan: een zittend leven is erg schadelijk voor de gezondheid. Aandoeningen aan spieren en beenderstelsel, rugpijn, spierdegeneratie, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, darmkanker en zelfs vroegtijdig overlijden, … De risico’s van langdurig zitten zijn beangstigend. En toch werken we het grootste deel van de tijd aan het bureau.

Volgens het American Institute of Health hebben we 7,7 uur per dag geen beweging en 70 procent van de kantoormedewerkers zit meer dan 5 uur per dag stil. De studie ‘The Archives of Internal Medicine’ toont ook een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden van 15 procent bij personen die 8 uur per dag stilzitten, in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.

De voordelen 

Nieuwigheden en innovaties volgen elkaar in sneltempo op om de negatieve effecten van langdurig zitten te tackelen. Eén ervan is het verhoogde bureaumeubel om rechtopstaand te kunnen werken. Een werkhouding die heel wat voordelen biedt, zowel voor uw bedrijf als voor uw medewerkers.

  • Alertere en productievere medewerkers: een staande houding zou de aandacht verhogen en het intellect stimuleren. De medewerkers blijven dus de hele dag goed wakker en alert. Kleine bewegingen zouden hen zelfs helpen om zich beter te concentreren. Een uitstekend plan om de productiviteit van uw bedrijf een boost te geven.
  • Een betere gezondheid: zijn uw werknemers vaak afwezig door rugpijn of andere gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door hun houding op het werk? Kies dan voor staand werk en bevorder de gezondheid van uw medewerkers. Een staande positie is immers beter voor de rug, omdat de spieren gespannen blijven. De rugspieren worden dus sterker en de houding verbetert. Gevolg: minder rugpijn en minder ziekteverzuim.
  • Een langere levensverwachting: een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat een rechtopstaande houding de levensverwachting doet stijgen, terwijl zitten de levensduur met enkele jaren verkort. Bovendien worden de negatieve effecten van een zittende houding niet gecompenseerd door sport buiten de werkuren.
  • Een beter silhouet: obesitas is het kwaad van onze eeuw en werken in een zittende positie draagt daar sterk toe bij. Door een staande houding klopt uw hart sneller en verbrandt u meer calorieën.

Neem tijd om te wennen

Uw lichaam zal zeker wat tijd nodig hebben om zich aan te passen en te wennen aan deze nieuwe houding. Volhouden wordt de boodschap.

Als het idee om staand te werken u echter niet heeft overtuigd, denk dan eens aan andere alternatieven, zoals oefeningen om te ontspannen, 'walking meetings' of ergonomische nieuwe snufjes zoals een zitbal of andere ergonomische stoelen.

Bron: Securex (securexblog.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen