< Terug naar overzicht

Recht op onbereikbaarheid

In Duitsland eisen vakbonden het recht op onbereikbaarheid op. Door de opmars van smartphones en tablets stopt het werk nooit. Bijna één op de twee Duitsers bezwijkt hierdoor zowat onder de stress.

Een Duits rapport over stress op de werkvloer toont aan dat maar liefst 43 procent van de werknemers van mening is dat zijn job de voorbije twee jaar stressvoller is geworden. De werknemers zeggen dat ze onder toenemende tijdsdruk komen te staan.

Daarom wordt er ook 's avonds en in het weekend gewerkt. Uit een enquête blijkt dat 64 procent van de werknemers op zaterdag werkt, 38 procent gaat aan de slag op zon- en feestdagen. Het langere werken leidt tot meer fysieke klachten: 43 procent klaagt over rugklachten, 35 procent kampt met hoofdpijn. En er zijn ook opvallend meer psychische klachten.

Het aantal afwezigheden om die reden is de voorbije 15 jaar met meer dan 80 procent gestegen. Dat ziekteverzuim kost het Duitse bedrijfsleven 6 miljard euro per jaar. De Duitse minister van Arbeid Ursula von der Leyen heeft werkgevers en vakbonden opgeroepen om dringend oplossingen te zoeken voor het probleem.

De Duitse bonden grepen de cijfers aan om te pleiten voor het recht op onbereikbaarheid. Door het toenemend gebruik van smartphones en iPads zijn werknemers haast voortdurend bereikbaar voor hun werkgever. Het is één van de oorzaken van de toenemende stress. Het gebruik van digitale communicatiemiddelen inperken moet helpen om het probleem in te dijken, zeggen Duitse vakbonden.

De oproep krijgt gehoor in het bedrijfsleven. Zo wordt bij autoconstructeur VW nagedacht over het inlassen van een pauze voor smartphones na de werkuren. Bij concurrent Daimler zullen werknemers hun e-mail voortaan enkel nog op kantoor kunnen lezen. Ook bij energiebedrijf E.ON wordt dat de norm.

Bron: De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen