< Terug naar overzicht

Rancune tussen stakers en niet-stakers kan lang nazinderen

Na afloop van een staking moeten stakers en niet-stakers opnieuw samen aan het werk. En dat valt niet mee: een derde van de werknemers ervaart na een staking of actie negatieve gevolgen voor de positie op het werk of de relatie met collega's. Anderzijds kan samen staken ook een band kweken.

Dat blijkt uit onderzoek van Kirsten Thommes en Agnes Akkerman, onderzoekers Politicologie aan de Radboud Universiteit, naar de gevolgen van stakingen voor organisaties.

Uit een survey-onderzoek bij 715 werknemers uit allerlei sectoren blijkt dat meer dan 35 procent rapporteert negatieve gevolgen te ondervinden voor de positie op het werk en de relatie met de collega’s. Een derde van de vakbondsleden rapporteert een verslechterde relatie met de leidinggevende en meer dan een kwart van de vakbondsleden heeft negatieve gevolgen ervaren wat betreft de relatie met de collega’s.

Meer dan 50 procent van de werknemers die geen lid zijn van een vakbond, rapporteert dat de deelname aan een actie negatieve consequenties heeft gehad voor de financiële situatie, de carrière en de relatie met de leidinggevende.

“Vooral als een conflict lang duurt, kan het de verhoudingen behoorlijk verstoren. Soms weigeren stakers en niet-stakers na een jaar nog steeds om met elkaar te lunchen of koffiepauzes te houden”, zegt Akkerman. Belangrijker nog, is dat ook de samenwerking binnen teams verslechtert.

Samen staken, samen sterk


Daarnaast deden Thommes en Akkerman experimenteel onderzoek en simuleerden arbeidsconflicten in het lab, om zo te bestuderen of de manier waarop het werk georganiseerd is (bijvoorbeeld: zijn medewerkers sterk/minder sterk van elkaar afhankelijk om hun werk goed te kunnen doen? Is beloning afhankelijk van individueel resultaat of groepsresultaat?), invloed heeft op de deelname aan een staking en de onderlinge reacties van stakers en niet-stakers.

Hoewel ze in die simulaties geen lange-termijngevolgen kunnen bestuderen, kan wel nagegaan worden hoe normen zoals onderlinge solidariteit in de praktijk kunnen uitpakken onder verschillende omstandigheden. Betekent onderlinge solidariteit bijvoorbeeld dat je verwacht dat iedereen staakt en dat je niet-stakers aanspreekt op hun gedrag, of betekent het juist dat je niet-stakers niets verwijt?

Uit het experimentele deel van dit onderzoek blijkt dat teams waarin een deel van de mensen wel en een deel niet staakt, naderhand moeite hebben om het onderling vertrouwen te hervinden. Opvallend is dat teams waarin iedereen staakt na het conflict beter gaan presteren dan voor het conflict.

“Samen staken maakt duidelijk dat je echt iets voor elkaar over hebt. Dat heeft in ieder geval op de korte termijn een gunstig effect.”

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen