< Terug naar overzicht

Raakt de ecocheque dan toch niet afgeschaft?

De Raad van State stelt zich ernstige vragen bij het wetsvoorstel dat de eco- en maaltijdcheques moet vervangen door een nettovergoeding op de bankrekening. MR en CD&V steunen daardoor het wetsvoorstel tot afschaffing niet langer.

Het advies kwam er op vraag van de MR, die zeker wou zijn dat het wetsvoorstel juridisch wel steek houdt. En de Raad van State heeft inderdaad ernstige bedenkingen. Volgens de Raad is het voorstel dat de meerderheid heeft ingediend, “problematisch in het licht van het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel.”

Er ontstaan daardoor twee risico’s: werkgevers kunnen verplicht worden iedereen een niet belaste nettovergoeding te geven, ook degenen die voordien geen eco- of maaltijdcheques hadden. Omgekeerd wordt de vergoeding misschien belast als gewoon loon. Zo verliest de werknemer zijn voordeel.

MR en CD&V haken af

MR stelt dat zij in dat geval het wetsvoorstel niet langer steunen. “Als na grondige lezing blijkt dat dit met dit wetsvoorstel niet kan, moeten we een andere oplossing zoeken”, klinkt het.

CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer stelt dan weer een verplichte, snelle en volledige overschakeling op elektronische ecocheques voor. Vandaag is immers nog maar 30 procent van de ecocheques elektronisch.

Open VLD-kamerlid Egbert Lachaert, de drijvende kracht achter de afschaffing van de ecocheque, geeft echter niet op. Hij had de auditeur van de Raad van State al een omstandige verdediging geschreven en is teleurgesteld dat die daar geen rekening mee heeft gehouden.

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen