< Terug naar overzicht

Publieke sector aantrekkelijkere werkgever dan privésector

Ook in tijden dat het voor de wind gaat op de arbeidsmarkt is de publieke sector een meer aantrekkelijke werkgever dan de privésector. Opmerkelijk is ook dat aandacht voor milieu en maatschappij een steeds belangrijker criterium is bij de keuze van een werkgever.

Gemiddeld genomen vindt 42 procent van de respondenten werken voor een publieke werkgever aantrekkelijk. Zo blijkt uit het employer brands onderzoek over de grootste Belgische privéwerkgevers bij 14.000 respondenten door Randstad Research. Deze keer werd ook de publieke sector onderzocht. Het gemiddelde voor de privésector bedraagt 34 procent. Alleen de farmasector (45 procent) is als aparte sector nog iets aantrekkelijker dan de publieke sector. Belangrijk is wel dat deze vaststelling niet opgaat voor jongeren (-25 jaar). Daar is de publieke sector iets minder aantrekkelijk dan de privésector (resp. 33,3 procent en 34,9 procent).

Milieu en maatschappij

Salaris blijft het belangrijkste criterium om voor een werkgever te kiezen, op ruime afstand gevolgd door werkzekerheid, werksfeer en het evenwicht werk-privé. Verderop in de rangschikking valt de plotse vooruitgang op van aandacht voor milieu en maatschappij. Bijna één op vijf respondenten plaatst dit in de top vijf om voor een specifieke werkgever te kiezen. Doorgaans komt dit aandeel nooit boven de 15 procent uit. Bij jongeren loopt dit aandeel zelfs op tot 25 procent.

Werkzekerheid is niet meer het belangrijkste criterium in tijden van economische hoogconjunctuur, het blijft toch belangrijk. Twee op drie werknemers zijn bereid loon in te leveren in ruil voor werkzekerheid. Gemiddeld wil men 6 procent van het loon afstaan, bij jongeren en laaggeschoolden loopt dit op tot respectievelijk 9 en 8 procent.

In de privé is DEME dit jaar de populairste werkgever, in de publieke sector gaat de Vlaamse Overheid met de bloemen lopen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen