< Terug naar overzicht

Psychische stoornissen belangrijkste oorzaak langdurige werkonbekwaamheid

Psychische stoornissen zijn in België de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. 27 procent van het langdurig ziekteverzuim kent een psychische oorzaak.

Dat zegt de denktank Itinera in een rapport over onze geestelijke gezondheidszorg. Psychische stoornissen staan op nummer één met 34 procent als oorzaak van invaliditeit. Hierbij komen depressie, alcohol en dementie het meest voor.

Meer dan een kwart (27 procent) van het ziekteverzuim boven de 15 dagen kent een psychische oorzaak. Psychisch onwelzijn is mee verantwoordelijk voor een kwart van alle uitkeringen voor werkonbekwaamheid. Het presenteïsme, met een lagere productiviteit op het werk, is in België op vijf jaren tijd bijna verdubbeld bij mensen met een matige psychische aandoening.

Hierdoor is België over het Europese gemiddelde gesprongen. Psychiatrische patiënten kennen gemiddeld een 15 jaar lagere levensverwachting, hoofdzakelijk als gevolg van lichamelijke oorzaken. Er is bovendien een sterke negatieve relatie van psychische stoornissen met de sociaaleconomische status binnen de Belgische bevolking, met een 30 tot 70 procent intergenerationele component.

Bron: Itinera Institute

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen