< Terug naar overzicht

Protectionisme bedreigt 1 op de 6 Belgische jobs

Ter gelegenheid van de publicatie van het REFLECT-magazine gewijd aan vrijhandel, wil het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) herinneren aan het cruciale belang van buitenlandse handel voor onze economie. Vrijhandel staat op dit moment immers onder druk door protectionistische maatregelen en het in twijfel trekken van het Europese handelsbeleid.

Enkele cijfers die tot nadenken stemmen:

  • In België hangt 1 op de 6 jobs af van de export.
  • 85 procent van ons bbp is afhankelijk van onze export, dat is bijna het dubbele van het gemiddelde in de eurozone.
  • 196.000 Belgische jobs hangen af van de indirecte export (Belgische ondernemingen exporteren halffabrikaten naar andere Europese landen, die ze vervolgens uitvoeren naar niet-EU-markten).
  • Over enkele jaren zal zo’n 90 procent van de wereldwijde groei buiten de Europese Unie worden gerealiseerd. We moeten de bedrijven dus aanmoedigen om hun export te diversifiëren om zich op die sterke groeimarkten te richten.

Binnenkort moeten verscheidene handelsakkoorden worden geratificeerd (Canada, Vietnam, Japan). Deze kwesties moeten sereen worden besproken, uitgaande van de positieve gevolgen van vrijhandel en deze akkoorden (voorzien van mechanismes om een gezonde concurrentie te garanderen en de kwetsbare sectoren adequaat te beschermen) voor onze ondernemingen, zo bepleit het VBO.

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO: “Ik wil een ‘call for action’ lanceren aan zowel de bedrijfswereld als de politieke wereld. De evenwichtige en wederzijdse openstelling van de markten moet voortgezet en ondersteund worden in functie van onze directe en indirecte werkgelegenheid. We pleiten voor het onderhandelen van nieuwe vrijhandelsakkoorden, waarbij we ons laten leiden door feiten in plaats van door angst en met als doel het Trumpiaans protectionisme te neutraliseren.”

Bron: VBO (vbo.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen