< Terug naar overzicht

Projecten ‘Werkinleving voor jongeren’ nu verspreid over heel Vlaanderen

De nieuwe projecten voor de ‘Werkinleving voor jongeren’ (WIJ!) werden toegewezen. In totaal zullen 6242 werkzoekende jongeren zonder diploma over heel Vlaanderen een intensief traject naar werk krijgen. In bijna alle projecten krijgt sport een plaats als competentieversterkend element.

De WIJ!-trajecten vormen een intensieve begeleiding van jongeren die zonder diploma op de arbeidsmarkt komen. Ze duren een jaar tot anderhalf jaar en bestaan uit een waaier aan verschillende maatregelen op maat van het individu. Dat gaat van opleidingen over kortdurende stages in verschillende bedrijven tot allerhande competentieversterkende ervaringen. Het doel is jongeren competenties bij te brengen en hen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

De projecten worden gefinancierd vanuit het Europees Sociaal Fonds (40% of 7,2 miljoen euro), samen met reguliere middelen van de Vlaamse minister van Werk en Sport Philippe Muyters (60% of 10,8 miljoen euro).

17 projecten

In de komende 3 jaar zullen 6242 jongeren een WIJ!-traject volgen, wat een verdubbeling is ten opzichte van de vorige oproep. “De vorige oproep beperkte zich nog tot de 13 centrumsteden”, zegt Vlaams minister Muyters. “Maar dat breiden we nu uit naar heel Vlaanderen. Het is niet logisch dat we voor dit succesvolle instrument blinde vlekken zouden laten. Elke jongere heeft recht op een goede begeleiding. We hebben de trajecten toegewezen aan in totaal 17 verschillende projecten, waardoor we vanaf 1 juni het heel Vlaamse grondgebied kunnen afdekken.” 

Sport is meer dan bewegen

Bij de nieuwe oproep vroeg minister Muyters ook om een component sport te integreren: “Sport is meer dan bewegen alleen. Door te sporten, leer je ook dingen die in een job van pas kunnen komen. Je leert winnen en verliezen, je leert discipline, op tijd komen en met gezag omgaan. Je leert ook samenwerken en op langere termijn resultaten zien en nog zoveel meer. Ik ben ervan overtuigd dat de jongeren via sport ook competenties oprapen die hen sterker maken op de arbeidsmarkt. Vandaar dat ik aan de inschrijvers gevraagd heb om zelf voorstellen te doen van hoe zij in hun trajecten een component sport kunnen integreren. Ik ben dan ook blij dat ze dat zo goed als allemaal gedaan hebben.”

De nieuwe trajecten zullen op 1 juni 2015 van start gaan. Het is de bedoeling dat de eerste concrete projecten met sport in de loop van de zomer uit de startblokken schieten.

Bron: Kabinet minister Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport (vlaanderen.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen