< Terug naar overzicht

Privédetectives bespioneren werknemers steeds vaker

Werkgevers schakelen steeds vaker privédetectives in om hun personeel te bespioneren. De vakbonden willen een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst om het gebruik van privédetectives te regelen. Ook federaal minister van Werk Monica De Coninck waarschuwt dat dergelijke praktijken niet altijd wettelijk zijn.

Dat blijkt uit een verslag van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over de wereld van de privédetectives. In het verslag getuigt de christelijke vakbond ACV zelfs over een netwerk van een vijftigtal privédetectives die bedrijven helpen zoeken naar bezwarend materiaal om werknemers - en dan vooral vakbondsafgevaardigden - goedkoop te kunnen ontslaan.

Jan Cappelle, hoofd van de directie Private Veiligheid van Binnenlandse Zaken, beaamt dat het inschakelen van privédetectives om medewerkers te schaduwen een wijdverspreid fenomeen is. “Sommige bedrijven hebben zelfs hun eigen detectives in dienst, bijvoorbeeld om te controleren of lokale aankopers geen smeergeld krijgen van leveranciers of om na te gaan of ze niet stiekem werken voor concurrenten.”

“Dat zijn verregaande praktijken, maar de huidige detectivewet laat dit meestal toe”, reageert Cappelle. Hij pleit daarom voor een collectieve arbeidsovereenkomst om het gebruik van privédetectives te regelen, zodat duidelijk is wat kan en wat niet kan.

De vakbonden laken de praktijken. Het ACV vindt dat detectives niet thuishoren op de werkvloer en vraagt de wetgever het inzetten van detectives om werknemers te bespieden uitdrukkelijk te verbieden. Alleen voor onderzoek naar bedrijfsspionage kan een uitzondering gemaakt worden, zoals reeds gestipuleerd in de detectivewet. Het ABVV pleit eveneens voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst in de Nationale Arbeidsraad.

Niet altijd wettelijk


“Dergelijke praktijken zijn niet steeds wettelijk", reageert federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). De minister herinnert eraan dat de werkgever steeds een informatieplicht heeft naar de werknemers, zoals bij de installatie van bewakingscamera's.

Ze benadrukt ook dat een rapport van een privédetective nooit gebruikt kan worden als een wettelijk bewijs, maar eerder ‘als een begin van bewijs’, dat steeds vervolledigd moet worden door andere elementen, zoals een pv van politie of getuigenverklaringen.

Ze wijst er ook op dat een rapport van een privédetective niet over het privéleven mag handelen. Tot slot benadrukt ze dat te veel inzetten op dergelijke controlemechanismen het vertrouwen tussen werknemers en werkgevers, en werknemers onderling, soms eerder kan ondergraven dan vergroten en het nut ervan dus steeds zeer goed moet worden afgewogen.

Niet wijdverspreid


Werkgeversorganisatie VBO zegt zelf geen indicaties te hebben dat werkgevers massaal een beroep doen op privédetectives om personeel te bespioneren of goedkoper te ontslaan. “Indien feiten en cijfers zouden staven dat de huidige wetgeving die het inschakelen van privédetectives regelt ontoereikend is geworden, is het VBO bereid om deze problematiek verder te bekijken.”

Bron: De Tijd/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen